Honderd uur werkstraf voor dronken automobilist die ongeluk veroorzaakte

Een beeld van vrouwe Justitia
Een beeld van vrouwe Justitia © ANP
Een 24-jarige automobilist uit Lelystad is voor het veroorzaken van een ernstig ongeval in Wildervank veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur. De helft hiervan is voorwaardelijk
De man kreeg ook een voorwaardelijke rijontzegging van acht maanden opgelegd. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Onder invloed van alcohol en cocaïne

De man reed eind mei 2018 met zijn auto en drie inzittenden over de Nijverheidsstraat in Wildervank. Het was rond drie uur in de nacht en ze reden van een feest naar huis. De man uit Lelystad was de Bob, maar had toch alcohol gedronken en cocaïne gebruikt.
De auto raakte van de weg en botste via de linker berm tegen een boom. Een van de inzittenden liep botbreuken op. De bestuurder zelf had een gebroken borstbeen.

Geen bewijs voor te hard rijden

De rechter vond niet bewezen dat de man te hard heeft gereden, zoals aanvankelijk werd verondersteld. Getuigen zeiden dat er volgens 'hun beleving' te hard was gereden. Uit het verkeersonderzoek is dit niet gebleken.
De rechter vindt dat de man onvoorzichtig heeft gereden. Ernstiger is, zei de rechter, dat de man ook nog onder invloed was, terwijl hij diegene was die anderen veilig thuis zou brengen.
De rechter hield bij de strafmaat rekening met het tijdsverloop en dat de man sindsdien niet meer met justitie in aanraking is geweest.