Rookverbod kleine horeca niet geldig

DEN BOSCH - Het rookverbod voor horecagelegenheden zonder personeel is niet geldig. Dat bepaalde het gerechtshof in Den Bosch dinsdag in de zaak tegen de uitbaters van het Bredase café Victoria.
Het hof meent dat er geen deugdelijke wettelijke grondslag is die verplicht tot het instellen, aanduiden en handhaven van een dergelijk verbod in de kleine horeca.
Het actiecomité Buigen of Barsten, dat 1600 kleine horecaondernemers vertegenwoordigt, is blij met de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch. 'Dit is super. Hier hebben we elf maanden voor geknokt', zei een woordvoerder van het comité dinsdag. 'Er is nu duidelijk uitgesproken dat de wet op het rookverbod niet te handhaven is. Als deze wet blijft, vallen er namelijk faillissementen', aldus de woordvoerder.

De Kachel

De eigenaren van De Kachel zijn blij met de uitspraak. In februari bestrafte de rechtbank in Groningen hen wél voor het overtreden van het rookverbod. Zij kregen een boete van 1200 euro. Ze zien het hoger beroep, na de uitspraak in Brabant, met zeer veel vertrouwen tegemoet. Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil pas reageren als er ook duidelijkheid is over deze zaak. Het hoger beroep dient eind mei.

Spoeddebat

De Tweede Kamer gaat een spoeddebat houden met Klink naar aanleiding van de uitspraak. Dat moet nog deze week plaatsvinden.