Politie neemt luchtdrukwapen Gyas-leden in beslag

Het pand van de Groninger studentenroeivereniging Gyas
Het pand van de Groninger studentenroeivereniging Gyas © Marco Grimmon/RTV Noord
De politie heeft het luchtdrukwapen in beslag genomen, waarmee twee leden van studentenroeivereniging Gyas onlangs meerdere duiven doodschoten.
Het wapen dient als bewijsvoering in het strafrechtelijk onderzoek naar de roeiers. Agenten gaan naar verwachting volgende week met hen in gesprek. De politie riep de jongens op zich zo snel mogelijk op het politiebureau te melden. 'Inmiddels is er contact geweest', zegt een woordvoerder.
De Gyas-leden zullen als verdachten worden gehoord. 'We onderzoeken nog of er sprake is geweest van een strafbaar feit. We vermoeden dat ze de Wet natuurbescherming hebben overtreden.'

Vastgelegd op foto

Onlangs ontstond ophef op sociale media over een uitgelekte foto, waarop twee leden van Gyas met een luchtbuks en meerdere dode duiven in hun hand poseren. De duiven waren doodgeschoten rond het botenhuis.
Het bestuur van de roeivereniging gaf toestemming voor het afschieten, zo bleek achteraf. ‘De poten van duiven en duivenpoep kunnen grote schade veroorzaken aan de boten, die tienduizenden euro’s per stuk kosten', gaf het Gyas-bestuur als verklaring.