Rechter zet streep door zonnepark Finsterwolde (update)

Impressie van het zonnepark in Finsterwolde
Impressie van het zonnepark in Finsterwolde © NaGa Solar
Er komt geen zonnepark aan de rand van Finsterwolde. Wekenlang zaten tegenstanders in spanning, tot woensdagmiddag. Toen kregen zij te horen dat de rechter geen toestemming geeft voor de aanleg van het park.
De gemeente weigerde eerder al mee te werken aan de realisatie, waarna het bedrijf NaGa Solar een rechtszaak aanspande. Maar die zaak heeft het bedrijf dus verloren.

Geen zonnepark

Het wel of niet aanleggen van een zonnepark houdt de gemoederen in Finsterwolde al jarenlang bezig. Uiteindelijk besloot de gemeenteraad voor het park te gaan liggen. Redenen: er is onvoldoende draagvlak en het hekwerk zou de zichtlijnen onderbreken, waardoor het uitzicht verloren gaat en de horizon wordt aangetast.
Oldambt vindt de rechter aan haar zijde. Het niet verlenen van een zogenaamde verklaring van geen bedenkingen, die nodig is om uiteindelijk een vergunning te krijgen, is terecht gebleken.

Actiegroep ZUN Finnewold: Wauw!

‘Wij kunnen ons geluk niet op!’, reageert Karin Folkers enthousiast. Folkers is van de in 2017 opgerichte Actiegroep ZUN Finnewold. Jarenlang heeft de groep gestreden tegen de komst van het park. ‘Wij zagen onderweg een mailtje binnenkomen waarin wij gefeliciteerd werden. Ik kon het niet geloven! Vervolgens waren wij zo in extase dat wij eerst maar even bij een benzinepomp zijn gestopt om het goed te lezen. En om een beetje tot rust te komen, haha.’
De uitspraak moet gevierd worden, vindt de actievoerder. ‘Hoe dan ook, er moet een feest komen! Oh man, ik ben onze advocaat ook zo dankbaar voor de inzet van de afgelopen jaren. Dit is niet normaal, wauw!’
Dit bericht is uitgebreid met de reactie van Karin Folkers van ZUN Finnewold.