Make-over voor Boogplein in Winsum: 'Sfeervol pad verdwijnt voor penthouses'

Het Boogplein in Winsum krijgt eindelijk een andere invulling. Er komen appartementen en winkelruimte op het nu nog braakliggende terrein in het centrum. Maar een groep inwoners hoopt dat de plannen worden aangepast want er verdwijnt volgens hen nu te veel groen.
'Die bomen daar willen ze weg halen en daar komt dan een groot stenen gebouw', zegt Jannie Wicherts uit Winsum terwijl ze vanuit haar achtertuin wijst naar drie knotlindes. Ze woont aan het Winsumerdiep. Aan de overkant van het water ligt het Boogplein waar nieuwbouw gepland staat.
Het Jaagpad met knotlindes die verplaatst gaan worden
Het Jaagpad met knotlindes die verplaatst gaan worden © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Meerdere dorpelingen vinden dat er te weinig groen terug komt en dat ook het jaagpad, een onverhard pad, langs het Winsumerdiep moet blijven.

Afblijven van historie

'Veel mensen maken vanaf het Jaagpad foto's van het historisch centrum. 'Iedereen is gecharmeerd van dit mooi plaatje. Maar dit historische pad met lindebomen, een pad wat iedereen sfeervol en mooi vindt, moet verdwijnen om penthouses mogelijk te maken', zegt Wicherts.
'Je moet er toch niet aan denken dat er pal naast het historisch centrum met kleine huisjes van die moderne gebouwen komen. En stenen gebouwen in plaats van mooi groen, dat lijkt toch nergens op'
Het braakliggende Boogplein in Winsum waar nieuwbouw gepland staat
Het braakliggende Boogplein in Winsum waar nieuwbouw gepland staat © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De gemeente Het Hogeland verwijst in een reactie naar het eerdere gehouden raadsoverleg over het Boogplein. Daarin werden ook zorgen geuit over de groenvoorziening van het nieuwe Boogplein. Maar volgens het college komt er meer groen terug dan dat nu het geval is. Ook wil de gemeente de drie knotlindes aan het Winsumerdiep en Jaagpad verplaatsen en behouden.

Verplaats bomen niet

Maar volgens de landelijke bomenstichting is dit geen goed plan. 'De gemeente wil de bomen verplanten maar dat is een ingrijpende operatie met een beperkte slagingskans. De bomen blijven vitaler als ze niet verplant worden en het eeuwenoude jaagpad krijgt meer de ruimte', laat Winsumer Henk Langeveld namens de landelijke Bomenstichting weten.
Het Boogplein met op de voorgrond het Jaagpad en de drie knotlindes
Het Boogplein met op de voorgrond het Jaagpad en de drie knotlindes © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Volgens de stichting gaat het om monumentale bomen omdat ze al meer dan honderd jaar oud zijn. Ook leveren deze oudere knotlindes volgens hen 'een niet te onderschatten bijdrage aan de biodiversiteit’.
De bomenstichting stelt voor om de plannen voor het Boogplein aan te passen waardoor de bomen op hun plek kunnen blijven staan. De nieuwbouw zou vijf meter opgeschoven kunnen worden.

Groen of rood licht

Vanavond staat het Boogplein weer op de agenda van de gemeenteraad. Dan zullen ook de tegenstanders en de bomenstichting weer van zich laten horen en moet duidelijk worden of de ontwikkeling van het Boogplein doorgaan.