Instellingen

Ontwikkeling Boogplein in Winsum kan door, wel meer oog voor groen

Het braakliggende Boogplein in Winsum waar nieuwbouw gepland staat
Het braakliggende Boogplein in Winsum waar nieuwbouw gepland staat © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De gemeenteraad van Het Hogeland heeft woensdagavond groen licht gegeven voor de verdere ontwikkelingen van de plannen voor het Boogplein in Winsum. Wel moet er meer aandacht zijn voor de groenvoorziening. Dit drukken meerdere raadspartijen het college op het hart na bezwaren van omwonenden.
Er komen appartementen en winkelruimte op het al jarenlange braakliggende terrein in het centrum.
Een groep inwoners hoopte dat de plannen zouden worden aangepast want er verdwijnt volgens hen nu te veel groen. Ook de verdwijning van het Jaagpad was voor de bewoners een heikel punt.
Het Boogplein in Winsum
Het Boogplein in Winsum © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Partijen wilden niet zo ver gaan om de plannen aan te passen, iets wat de tegenstanders graag wilden. Die vinden dat de gebouwen minder hoog moeten worden, drie knotlindes moeten blijven staan en het Jaagpad behouden moet blijven.
Meerdere partijen namen wel de zorgen van de bewoners over dat er meer groen moet komen. Deze partijen lieten het college weten dat er in de uitvoering van het plan goed oog moet zijn voor de groenvoorzienig.
Het oorspronkelijke plan voor het vernieuwde Jaagpad
Het oorspronkelijke plan voor het vernieuwde Jaagpad © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
'De bebouwing moet niet te dominant zijn' zegt Harry Woltjer (ChristenUnie). Ook Anne Marie Smits (GroenLinks) wijst op de hoeveelheid groen: 'Het plein voelt nog niet als een mooie groene compensatie voor de verdwijning van het groene Jaagpad dat nu langs het water loopt.'

Winsumers betrekken bij vervolg

'Het komt niet vaak voor dat ik met een plan kom waar al twintig jaar over gesproken is', zegt wethouder Eltjo Dijkhuis. Het college laat weten dat er meer groen terugkomt dan dat er nu in de plannen staat. De gemeente gaat de drie knotlindes aan het Jaagpad verplaatsen en behouden. 'Wij pakken de handschoen met de omgeving op om die stenige ruimte goed aan te pakken.'
Een illustratie van het nieuwe Jaagpad langs het Boogplein
Een illustratie van het nieuwe Jaagpad langs het Boogplein © Gemeente Het Hogeland
Helemaal in de huidige vorm komt het Jaagpad dus niet terug. 'Maar dat blijft wel een verbinding en mensen kunnen langs het water blijven lopen', zegt Dijkhuis.