Bruggen aan oostzijde Bourtange worden versneld aangepakt

Een brug aan de westzijde van Bourtange (voor de vervanging)
Een brug aan de westzijde van Bourtange (voor de vervanging) © Henk Binnendijk/Groningen in Beeld
De bruggen aan de ‘Duitse zijde’ van Bourtange worden versneld vervangen. Daardoor is de gemeente eerder klaar met het vervangen van alle bruggen die toegang geven tot de populairste trekpleister van Westerwolde.
Eigenlijk zou er binnenkort maar één brug aangepakt worden aan de oostzijde van Bourtange, maar na overleg met partijen in de vesting is besloten om alle oostelijke bruggen tegelijkertijd aan te pakken.
Het gemeentebestuur van Westerwolde wil ruim een miljoen euro vrijmaken voor de operatie. De gemeenteraad moet daar nog wel toestemming voor geven.

Twee in plaats van drie jaar

Drie jaar was er uitgetrokken om alle bruggen rondom Bourtange aan te pakken. 'Dit kan nu beperkt worden tot twee jaar', zegt wethouder Bart Huizing. 'Vanaf volgend seizoen kan men dan weer op een goede manier, van twee zijden de vesting bereiken.'

Vervanging aan westzijde zorgde voor zorgen

Vorig jaar zijn de bruggen aan de westzijde al flink onder handen genomen. Raadsleden maakten zich toen zorgen over de alternatieve noodbruggen. Ze zouden gevaarlijk zijn en bovendien was het lastig om 1,5 meter afstand te houden.
Huizing zegt van die situatie te hebben geleerd: 'We zijn goed in gesprek met de vesting, ondernemers en bewoners om zo de overlast tot het minimum te beperken', zegt hij.
De bedoeling is dat de gemeenteraad op 2 juni een klap geeft op het voorstel van het gemeentebestuur.