Schipper schuldig aan vernieling Gerrit Krolbrug

Het Duitse schip Bodensee dat tegen de brug voer
Het Duitse schip Bodensee dat tegen de brug voer © Mario Miskovic/RTV Noord
De Tsjechische schipper die vrijdagnacht met zijn schip de Gerrit Krolbrug in Groningen ramde, is schuldig aan vernieling van de brug. Dat heeft de Landelijke Eenheid zondag bekendgemaakt.
Dat de schipper schuld heeft aan het ongeluk, blijkt volgens woordvoerder Lisette Koning van de Landelijke Eenheid uit 'een verklaring van de man zelf, getuigenverklaringen en bewijsmateriaal wat nu nog in onderzoek is'. Welke verklaring de schipper voor het ongeluk heeft afgelegd, kan de Landelijke Eenheid niet zeggen.

Geen opzet, wel schuld

Het proces verbaal dat de man krijgt betreft 'het vernielen van de Gerrit Krolbrug'. Daarbij hoeft geen sprake van opzet te zijn, zegt Koning. 'Dat is hetzelfde als je met je auto een slagboom bij de brug eruit rijdt. Dat doe je niet met opzet, maar je bent wel schuldig.'
De schade aan de brug is groot
De schade aan de brug is groot © Steven Radersma/RTV Noord

Wat is 'geen goed zeemanschap'?

De schipper werd zaterdag aangehouden voor verhoor. Uit het eerste onderzoek bleek al dat er geen technische mankementen waren aan het schip. De schipper was niet onder invloed van alcohol of drugs ten tijde van de aanvaring. Wel kreeg hij een proces-verbaal voor 'geen goed zeemanschap'.
Daaronder valt een reeks aan regels, legt Koning uit. 'Denk aan het goed voorbereiden van je reis en het lezen van de radar. Meestal is dit een van de eerste proces verbalen die schippers bij ongelukken krijgen, omdat daar veel dingen onder vallen.'
Voor de brug ligt inmiddels een rij schepen te wachten:
Boten in de file