Hoofdverdachte schoolpleinmoord was 'zelf bang om gestoken te worden'

Het afgezette schoolplein, de dag na het steekincident
Het afgezette schoolplein, de dag na het steekincident © Elwin Baas/RTV Noord
Sven O. (18), die verdacht wordt van het doodsteken van Stadjer Chris Kalfsbeek in Lewenborg in september afgelopen jaar, was zelf bang om neergestoken te worden.
Dat was de reden dat hij met messen de straat op ging, zo zei hij tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.
De vraag die beantwoord moet worden: kan het de net 18-jarige Stadjer aangerekend worden dat hij plaatsgenoot Chris Kalfsbeek vorig jaar op het schoolplein van OBS De Vuurtoren in Lewenborg doodstak?

Licht verstandelijke beperking

Niet helemaal, zo luidt het oordeel van deskundigen die zijn psyche onderzocht hebben. Het Openbaar Ministerie vindt daarom dat O. niet de volledige jeugddetentie van 24 maanden moet krijgen, maar 21 maanden en voorwaardelijke jeugd-tbs.
Hij heeft intensieve behandeling nodig. O. heeft een licht verstandelijke beperking, een wietverslaving en kan moeilijk oorzaak en gevolg inzien.

'Je gebruikt een mes als iemand jou gaat steken'

De rechter kreeg hem dan ook niet uitgelegd dat er gevaren schuilen in het dragen van een mes. O. is ervan overtuigd dat het dragen van een mes niet betekent dat er gestoken gaat worden. ‘Je gebruikt een mes als iemand jou gaat steken.’
Precies dat dacht hij dat zou gebeuren. Chris, die door O.’s vriendin Machella V. naar het schoolplein gelokt was voor een date, stond op het schoolplein met V. te praten. Hij zag Chris en medeverdachte Iwan G. aankomen. Volgens O. maakte Chris een beweging alsof hij een mes uit zijn broekzak haalde.
Dat was niet zo: Chris was ongewapend. Hij kon zich niet verweren tegen O., die hem meteen in zijn buik stak. Hij overleed even na middernacht op het schoolplein waar hij als kind speelde.

Jeugd-tbs

Tegen V. is de hoogste jeugdstraf geëist, hoewel zij niet gestoken heeft. Als het aan de officier van justitie ligt, krijgt zij jeugd-tbs en 21 maanden jeugddetentie. Ook V. heeft een stevige behandeling nodig: zij heeft complexe persoonlijkheidsstoornissen waardoor ze erg agressief kan zijn.
Tegen verdachte Iwan G. (17), die bij de steekpartij aanwezig was maar van niks wist, is voorwaardelijke jeugd-tbs geëist. Ook hij heeft een wietprobleem en heeft behandeling nodig.
Of de drie verdachten deze straffen daadwerkelijk opgelegd krijgen, wordt 25 juni duidelijk. Dan doet de rechtbank uitspraak.