Forum en nieuwe oostwand kosten 170 miljoen euro

GRONINGEN - De bouw van het Groninger Forum en de aanpak van de oostwand van de Grote Markt kosten 170 miljoen euro. Dit bleek woensdag tijdens de presentatie van het plan door het gemeentebestuur.
De gemeente Groningen betaalt zelf 40 miljoen; 35 miljoen wordt gehaald uit het compensatiepotje van de Zuiderzeelijn en er is tien miljoen Europese subsidie aangevraagd in Brussel. De overige 85 miljoen moet komen uit ondermeer de opbrengst van de nieuwe parkeergarage onder het Forum. In het plan staat verder dat het Forum 130 arbeidsplaatsen gaat opleveren en dat het anderhalf tot twee miljoen bezoekers per jaar moet trekken.
Het Groninger Forum gaat de bibliotheek, de Groninger Archieven, bioscoop Images en een collectie van het Groninger Museum herbergen. Ook komen er openluchtvoorstellingen op het dak van het gebouw. Als de buienradar goed weer voorspelt, kunnen belangstellenden op internet zien wanneer een voorstelling begint.

Vindicat

Woensdag werd ook bekend elke architect het nieuwe onderkomen van studentenvereniging Vindicat aan de Oostwand gaat bouwen. Uit 25 inzendingen kozen de studenten voor het Groningse bureau De Zwarte Hond. De nieuwe sociëteit, die op de hoek met de Sint Jansstraat komt, gaat zes miljoen euro kosten en wordt in 2012 in gebruik genomen.
De gemeenteraad buigt zich volgende maand over het plan en de kosten.