'Vriendjespolitiek bij Songfestival bestaat, maar beste liedje wint'

Al sinds het begin van het Eurovisie Songfestival doen geruchten de ronde over vriendjespolitiek bij het verdelen van de punten. Economisch geograaf Felix Pot van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bracht op basis van de afgelopen 45 edities in kaart welke landen kunnen rekenen op punten van sympathiserende naties en welke landen juist niet.
Pot maakt duidelijke voorkeuren tussen landen zichtbaar, maar concludeert ook dat vriendjespolitiek zelden doorslaggevend is.

Balkan-landen profiteren meest van politiek stemmen

De analyse van Pot legt duidelijke geografische stempatronen bloot. Landen in de Kaukasus en op de Balkan profiteren het meest van politiek stemmen, concludeert de promovendus. Nederland geeft duidelijk meer stemmen aan de buurlanden België en (in mindere mate) Duitsland. Daarnaast gingen veel van onze stemmen naar Turkije en Armenië.

Zweden blijft meest succesvol

Pot corrigeerde de uitslagen van het Songfestival voor politieke stemmen en concludeert dat Zweden onveranderd het succesvolste deelnemende land is. Nederland stijgt in die gecorrigeerde lijst van plek 14 naar 11.
Stemvoorkeuren voor Nederland: hoe groener hoe positiever, hoe roze hoe negatiever. Lichtgroen is min of meer neutraal.
Stemvoorkeuren voor Nederland: hoe groener hoe positiever, hoe roze hoe negatiever. Lichtgroen is min of meer neutraal. © RUG

Verband Europese identiteit en steun voor Europese integratie

De analyse van Pot maakt deel uit van zijn onderzoek naar het verband tussen het bestaan van een mogelijke Europese identiteit en steun voor Europese integratie. Ik ben een groot liefhebber van het Songfestival, zegt Pot. Het evenement staat garant voor een jaarlijkse stroom aan data die het mogelijk maakt in kaart te brengen welke landen er sympathie voor elkaar lijken te hebben en welke juist niet. Daar ben ik in mijn vrije weekenden mee aan de slag gegaan.

Wat is objectief gezien het beste Songfestivalliedje?

Pot slaagde erin een objectieve maatstaf te ontwikkelen om de kwaliteit van alle Sonfestivalliedjes te beoordelen. ‘Over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Maar ik heb de gemiddelde score van een liedje gecorrigeerd voor de structurele bevoordeling of achterstelling door bepaalde landen. Om de kwaliteit van een Griekse inzending te meten worden bijvoorbeeld de punten van Cyprus niet meegewogen.’ Volgens de berekening van Pot is ‘Save Your Kisses for Me’ van Brotherhood of Man het meest gewaardeerde lied sinds 1975. ‘Ding-a-Dong’ van het Nederlandse Teach-In staat in die ranglijst op de tiende plaats.
Bekijk een uitgebreid verslag van het onderzoek op de website van de RUG.