Instellingen

Kan elektrisch stimuleren van de hersenen dementie tegengaan?

De onderzoekers zoeken ouderen die een milde cognitieve stoornis (MCS) hebben
De onderzoekers zoeken ouderen die een milde cognitieve stoornis (MCS) hebben © Hans van Rhoon/ANP
Ouderen die kampen met vergeetachtigheid kunnen zich aanmelden voor een onderzoek naar het voorkomen van dementie. Ze krijgen daarvoor onder meer elektrische stimulatie van de hersenen.

Elektroden geven stroom af

Ze krijgen tijdens het onderzoek elektroden op het hoofd die zwakke elektrische stroom afgeven. Ondertussen doen ze een taak met letters, waarbij ze op een knop moeten drukken als ze een bepaalde letter zien. Onderzoekers van het UMCG in Groningen willen weten of dit soort elektrische hersenstimulatie tijdens zo'n oefening verdere achteruitgang van de hersenen kan voorkomen.

Dementie voorkomen is het doel

De onderzoekers zoeken ouderen die een milde cognitieve stoornis (MCS) hebben. Dit is de fase tussen normale veroudering en dementie in. Bij de helft van deze groep worden de geheugenproblemen steeds erger en is er na enkele jaren sprake van de ziekte van Alzheimer. Daarbij is het geheugen dermate aangetast dat iemand niet meer zelfstandig kan wonen.
'Om ernstige geheugenproblemen voor te zijn en methoden te ontwikkelen die zouden kunnen helpen om dementie te voorkomen, is het belangrijk ouderen met beginnende geheugenproblemen te onderzoeken', zegt professor André Aleman van het UMCG.

Plannen en schakelen is ook lastig

Hij en andere onderzoekers ontdekten eerder al dat ouderen met vergeetachtigheid meer moeite hebben met schakelen tussen taken, zoals koken en tussendoor een telefoongesprek voeren. Ook plannen en organiseren vinden ze lastig. De wetenschappers hebben aanwijzingen dat het trainen van de hersenen de achteruitgang kan afremmen. De elektrische stimulatie kan mogelijk een extra positief effect hebben, denken ze.
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat gezonde mensen informatie sneller verwerken door elektrische stimulatie; of het bij deze oudere doelgroep ook werkt, moet uit dit onderzoek blijken.