Chun bestaat tóch en krijgt een verblijfsvergunning

Chun Sheng Yan
Chun Sheng Yan © Marja ter Horst
De 33-jarige Chun Sheng Yan uit Groningen, die bekend staat als 'de man die niet bestaat', krijgt een verblijfsvergunning.
‘Ik ben heel blij. Ik kreeg vanmorgen telefoon van mijn advocaat. De tranen rolden over mijn wangen. Ik werd heel emotioneel', vertelt hij inmiddels opgetogen aan de telefoon.
Achttien jaar geleden werd Chun Yan het slachtoffer van mensenhandel. Hij werd zonder papieren naar Nederland gesmokkeld, waar hij sindsdien streed voor bestaansrecht. Instanties erkenden het bestaan van Chun Yan niet.
Deze week gaf de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de doorslag. Chun Yan krijgt een verblijfsvergunning voor vijf jaar op basis van humanitaire gronden. Wat Chun nu als eerste gaat doen? 'Ik wil voor mijzelf beginnen', zegt hij. 'Ik weet nog niet precies wat. Misschien iets met eten, of fietsen. Ik heb niet zo veel geld, dus het moet iets makkelijks zijn.'
Bekijk hier hoe Chun reageert op het nieuws:
Chun kan leven

'Fantastisch'

Marja ter Horst uit Westerbroek, die Chun al sinds het begin bijstaat, staat 'het huilen nader dan het lachen', na het horen van het nieuws. 'Het is fantastisch', zegt ze. Als coördinator aanpak mensenhandel kwam ze met Chun Yan in aanraking, inmiddels helpt ze hem vrijwillig.
De IND kan eisen dat hij teruggaat naar China
Marja ter Horst - begeleider
'Er zit wel een kanttekening aan', zegt Ter Horst over de verblijfsvergunning. 'De IND kan eisen dat hij teruggaat naar China, om aan papieren te komen. Maar dat is vrijwel onmogelijk, omdat hij daar nergens geregistreerd staat. China erkent zijn bestaan immers niet.’
Een stichting startte vorig jaar een crowdfunding voor Chun Yan, waarmee 25.570 euro werd opgehaald. Het geld werd gebruikt voor psychiatrisch onderzoek en juridische procedures.