Windmolens, industrie en meer: iedereen kan meepraten over plannen van de provincie

Zonneweide en windmolens
Zonneweide en windmolens © Astrid Mellema/RTV Noord
Iedereen die een idee heeft of een probleem wil aankaarten, moet dat bij de provincie Groningen kunnen doen. Daarom is de website 'Stem van Provincie Groningen'gelanceerd.
Op de site kunnen Groningers berichten toevoegen over wat zij belangrijk vinden, waar andere Groningers vervolgens over kunnen stemmen en op kunnen reageren. Met het platform wil de provincie inwoners actief betrekken bij de plannen die ze maakt.

'Past in de tijd'

'Het platform past in deze tijd waarin inwoners terecht vragen om vooraf betrokken te worden bij het maken van plannen. Het is een belangrijk nieuw instrument', zegt gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk. Behalve inwoners hoopt de provincie ook op inbreng van andere overheden en bedrijven.

Spanningen zichtbaar

Als eerste kunnen inwoners meepraten over de provinciale Omgevingsvisie. Die maakt volgens gedeputeerde Mirjam Wulfse meteen de spanningen zichtbaar tussen verschillende belanghebbenden: 'Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van windmolens, een zonnepark of het bouwen van een industrieterrein op plekken waar natuur of wonen belangrijke functies zijn.'
De provincie zegt de reacties op de site te gaan gebruiken als inbreng voor gesprekken met gemeenten, waterschappen, belangenorganisaties en bewoners.