Marumer (44) staat terecht voor betrokkenheid bij wapenhandel

Een arrestatieteam bij de inval in Oosterwolde
Een arrestatieteam bij de inval in Oosterwolde © De Vries Media
Een 44-jarige man uit Marum moet zich vandaag verantwoorden voor betrokkenheid bij wapenhandel. Hij werd eind februari vorig jaar bij zijn aanhouding in Drachten neergeschoten door de politie.
De Marumer zat daarna elf maanden in voorarrest. De politie had hem naar een hotel in Drachten gelokt en daar twee automatische wapens en een raketwerper van de man gekocht. De man is toen aangehouden.

Hoofdkwartier zit in Oosterwolde

Hij was niet de enige die die nacht werd opgepakt: op zeventien plekken in Noord-Nederland werden invallen gedaan en tien mensen werden aangehouden.
Het hoofdkwartier van deze grootschalige wapenhandel is volgens justitie een kringloophal in Oosterwolde. De eigenaar van de zaak is de hoofdverdachte.

Wapen en explosieven

De organisatie, met de Oosterwoldiger aan het hoofd, verkocht wapens en explosieven aan een Belgische bende die op grote schaal handelde in verdovende middelen. De wapens werden geïmporteerd uit Kroatië.
De zaak is zeer omvangrijk. Justitie trekt zestien dagen uit om de zaak inhoudelijk te behandelen. De uitspraak wordt 29 juli verwacht.