Marumer verdachte van wapenhandel werd per ongeluk neergeschoten

Een arrestatieteam bij de inval in Oosterwolde
Een arrestatieteam bij de inval in Oosterwolde © De Vries Media
De Marumer (44) die in februari vorig jaar werd beschoten bij een wapendeal in Drachten, is per ongeluk neergeschoten door politie-infiltranten.
Dat werd bekend tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn rechtszaak. De man heeft nog steeds last van zijn been en problemen met lopen. Samen met een medeverdachte uit Hoogeveen stond hij voor de rechtbank in Leeuwarden.
De man uit Marum maakt volgens justitie deel uit van een criminele organisatie. Hij zou in de wapenhandel zitten, die gerund werd vanuit een kringloopwinkel in Oosterwolde. Er werden in februari 2020 tien mensen aangehouden op verdenking van wapen- en drugshandel.

Pseudokoop

De Marumer werd aangehouden na een zogeheten pseudokoop: een door de politie opgezette transactie om iemand op heterdaad te betrappen. Eerder zette de politie zo’n dergelijke val ook al op. Daarbij werd door undercover agenten zogenaamd een wapen van bijna vierduizend euro aangeschaft.
Dat geld van de deal was bijna verloren gegaan. De hond van de hoofdverdachte, de eigenaar van de kringloopwinkel in Oosterwolde, zou het geld te pakken hebben gekregen. De gehavende briefjes werden later tijdens de doorzoeking van de kringloopwinkel in een plastic zak in een kluis gevonden.

Knal en heftige pijn

De tweede pseudokoop was ook meteen de zogeheten ‘klapdag’ waarbij de verdachten werden aangehouden. De Marumer werd klemgereden op de parkeerplaats van een hotel in Drachten. Hij hoorde plotseling een knal en voelde plotseling heftige pijn. Daarna schreeuwde de schutter: ‘politie, politie!’
Hoe het pistool kon afgaan is niet duidelijk.
De man uit Hoogeveen heeft een strafblad van achttien kantjes. Hij heeft een drugsprobleem en woont begeleid. De Marumer heeft een aantal opium- en geweldsdelicten op zijn naam staan, maar is de laatste tien jaar niet meer met de politie in aanraking gekomen.
Welke straf justitie tegen deze mannen eist, wordt op 1 juni bekend. Tot die tijd staan medeverdachten terecht. De uitspraak wordt verwacht op 29 juli.