Fooien gaan weer naar het goede doel

GRONINGEN - Wie zaterdagnacht een fooi heeft gegeven in een Groningse kroeg heeft grote kans dat het geld terechtkomt in Senegal, Zimbabwe of Armenië. Voor de vijfde keer werd ‘De Nacht van de Fooi’ georganiseerd.
Net als in acht andere steden doneren de horecagelegenheden hun fooien aan goede doelen. In Groningen deden dit jaar zo'n honderd cafés, restaurants en discotheken mee. Elk café probeerde op zijn eigen wijze zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. In Groningen kleedden bardames zich extra netjes, werd er nog sneller bediend en werden artiesten ingezet om zo vaak mogelijk met de pet rond te kunnen gaan.
Vijf jaar geleden begon de inzamelingsactie met een opbrengst van 8000 euro, vorig jaar zat er 110.000 euro in het laatje. De opbrengst van dit jaar wordt zondagavond laat bekend gemaakt. De verzamelde fooien uit Groningen gaan naar vier projecten: een project voor drinkwater in Senegal, een sportproject voor gehandicapte kinderen in Zimbabwe, ondersteuning voor gediscrimineerde vrouwen in Kenia en een project voor kansarme kinderen in Armenië.