Buma pleit namens het Noorden bij informateur voor Lelylijn

Sybrand Buma in Den Haag
Sybrand Buma in Den Haag © ANP
Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden was vrijdag op bezoek bij informateur Mariëtte Hamer, die werkt aan de kabinetsformatie. Buma heeft gepleit voor betere treinverbindingen in het Noorden, zoals de Lelylijn.
'Ik heb vooral de boodschap overgebracht dat wij als Noorden ook iets kunnen brengen', zegt Buma tegen Omrop Fryslân. 'De grote opgave van het kabinet wordt het herstel na de coronacrisis. Dat kan de Randstad niet alleen, daar heb je het hele land voor nodig.'
'De boodschap die ik heb gegeven is dat ik het Deltaplan heel belangrijk vind voor het Noorden', zegt Buma. Hij verwees naar het rapport Bouwstenen voor het Deltaplan dat in april werd gepresenteerd.
De provincie Groningen biedt met het rapport aan om 50.000 extra woningen te bouwen in ruil voor de aanleg en het verbeteren van treinsporen in het Noorden. De drie noordelijke provincies en Flevoland willen dat het nieuwe kabinet 9,5 miljard euro investeert in de aanleg van drie nieuwe of aangepaste spoorlijnen. Ook willen ze 220.000 huizen bouwen. Voor Groningen betekent het dat het 50.000 extra woningen wil bouwen in onze provincie, bovenop de al bestaande plannen van 35.000 woningen in de Regio Groningen - Assen. In Friesland gaat het om zo'n 45.000 huizen.

Spoorlijnen voor economische kracht

De plannen voor de spoorlijnen betreffen de Lelylijn, de Nedersaksen-lijn tussen Enschede-Emmen-Groningen, de IJmeerlijn tussen Almere-Amsterdam en het verbeteren van de huidige treinverbinding tussen Groningen, Leeuwarden en de Randstad over Zwolle.
Buma: 'Dat moet betere verbindingen en een grotere kracht van onze economie opleveren. Het gaat dus mede om de Lelylijn, verbindingen rechtstreeks naar Leeuwarden en Groningen', zegt Buma.
Buma wist van te voren niet waarom hij precies op bezoek mocht bij Hamer. 'Ik heb niet gevraagd waarom ik werd uitgenodigd door de informateur. Ik dacht: als ik als burgemeester van Leeuwarden wordt uitgenodigd, dan ga ik naar Den Haag.' Buma is als CDA-prominent wel bekend met formaties.

Bestuurders en vertegenwoordigers

Buma was niet de enige burgemeester die op bezoek kwam, want ook Femke Halsema van Amsterdam en Ahmed Aboutaleb van Rotterdam kwamen langs. Daarnaast ook voorzitter Jan van Zanen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Han Polman van provinciekoepel IPO.
Daarmee waren ook meteen de vijf partijen vertegenwoordigd die de meeste kans lijken te maken op een formatiegesprek: Van Zanen (VVD), Polman (D66), Buma (CDA), Aboutaleb (PvdA) en Halsema (GL).
De gesprekken gingen over de gevolgen van de coronacrisis: het idee was om voorstellen te bespreken om weer uit de crisis te komen. Verder waren er verschillende bestuurders en vertegenwoordigers van sectoren die zwaar zijn getroffen door de coronamaatregelen: voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW, voorzitter Tuur Elzinga van vakbond FNV, Jacco Vonhof van MKB Nederland en Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland.
Eerder deze week was Groningse commissaris van de Koning René Paas al aanwezig bij een talkshow in Nieuwspoort om te lobbyen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn.