Kromowidjojo grijpt op EK naast medaille op 100 meter vrij (update)

Ranomi Kromowidjojo schiet uit de startblokken in de Donau Arena in Boedapest
Ranomi Kromowidjojo schiet uit de startblokken in de Donau Arena in Boedapest © ANP
Ranomi Kromowidjojo is bij de Europese kampioenschappen langebaan in Boedapest vierde geworden op de 100 meter vrij. Femke Heemskerk pakte het goud.
Heemskerk tikte aan in 53,05 en was daarmee een fractie sneller dan Marie Wattel uit Frankrijk en Anna Hopkin uit Groot-Brittannië.
Kromowidjojo greep met een tijd van 53,44 net naast het brons. De Groningse veroverde eerder deze week nog wel de Europese titel op de 50 meter vrij.

Geplaatst voor finale vlinderslag

Een half uur na haar vierde plek plaatste Kromowidjojo zich voor de finale van de 50 meter vlinderslag. Ze kwam tot 25,71 en won daarmee haar halve finale.
Ook Maaike de Waard plaatste zich; zij ging met een persoonlijk record van 25,81 in de andere halve finale als derde door. De snelste tijd werd gezwommen door de Franse Mélanie Henique, met 25,53.

Eerste individuele titel

Voor Heemskerk was het overigens de eerste keer dat ze een individuele Europese titel pakt op de langebaan. Bij de EK in 2018 en 2014 greep ze het zilver en in 2016 het brons op de 100 meter vrije slag. Bij de estafettenummers had ze op dit EK al indruk gemaakt met scherpe splittijden in haar races over 100 meter.
Dit bericht is aangevuld met het plaatsen voor de finale van de 50 meter vlinderslag van Kromowidjojo