Geen Kallemooi op Schier; wel een mast met mand

De Kallemooimast met het bord ervoor op Schiermonnikoog
De Kallemooimast met het bord ervoor op Schiermonnikoog © Harm Carrette
Het traditionele Kallemooifeest op Schiermonnikoog gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus, maar er is wel wel een hoge mast opgezet met een mand eraan. Bij de mast is een bord geplaatst met als boodschap dat het 'pinksterfeest nooit verloren gaat'.
Bronnen op het eiland doen geheimzinnig over wie de mast dit weekend heeft opgezet, schrijft Omrop Fryslân. Op vragen volgt volgens de omroep een antwoord met een knipoog.

Tekst

Onder de mast staat een bord met de volgende tekst: Hier staat weer onze Pinkstermast / Dat er een zou komen stond al vast / Volgend jaar laat de commissie zich vast weer horen / Het Pinksterfeest gaat nooit verloren!

Haan in de mand?

Volgens de traditie hoort er een haan in de mand. Over het opsluiten van die haan in de mand is geregeld opschudding. Twee jaar geleden werd er nog een juridische strijd om gevoerd. Dierenorganisatie Dierennoodhulp wilde dat het verboden werd om het beest op de sluiten. De Raad van State sprak echter uit dat er geen verbod kwam.
Of er dit jaar een haan in de mand zit, is niet bekend. Waarschijnlijk ontbreekt het dier dit jaar.

Vorig jaar 'ludieke' masten

Kallemooi wordt tijdens Pinksteren op het eiland al sinds mensenheugenis gevierd. Er zijn tal van festiviteiten, naast het hijsen van de mast zijn dat onder meer de traditionele kinderspelen.
Ook vorig jaar kon het Kallemooifeest vanwege corona niet doorgaan. Toen verschenen bij wijze van ludieke actie wel diverse masten op diverse plekken op het eiland.