Marumer maakt historische vlucht met biobrandstof

© Nogwater/Flickr
GRONINGEN - De Groningse equivalent van Charles Lindbergh wil hij liever niet worden genoemd. Maar net als Lindbergh in 1927 deed, wil Cappelle de Atlantische Oceaan oversteken in een eenmotorig vliegtuig.
De Amerikaanse piloot Lindbergh vloog in 1927 als eerste de Atlantische Oceaan over. Ook Cappelle wil een record vestigen. De Marumer vliegt deze zomer namelijk met een brandstofmix van kerosine en een biobrandstof gemaakt van algen. Dat doet Cappelle om aan te tonen dat ook commerciële maatschappijen hier gebruik van kunnen maken en zo een stuk milieuvriendelijker worden. Hij hoopt bovendien 250.000 euro op te halen voor Artsen Zonder Grenzen.
De vlucht gaat, anders dan die van Lindbergh in etappes. Bovendien vliegt Cappelle niet alleen, er is een tweede piloot en een monteur. Daarnaast mag er nog een verslaggever instappen. De oversteek gaat met een Poolse Antonov 2 uit 1976. De route van 49 uur is verdeeld over 12 dagen. Ze vliegen om beurten 7 uur per dag. Het duurt vooral zo lang omdat het vliegtuigje niet harder dan 170 kilometer per uur gaat. Een gemiddelde transatlantische vlucht duurt zo'n 9 uur.
De vlucht is te volgen via een webcam op www.aircentereurope.com. Cappelle vertrekt tussen 21 juli en 1 augustus.