Qbuzz stoot Arriva van de troon

GRONINGEN - Het busvervoer in Groningen en Drenthe is voor de komende zes jaar gegund aan Qbuzz. Dit heeft het OV-bureau Groningen Drenthe donderdag bekendgemaakt.
Qbuzz biedt de beste prijs/kwaliteitsverhouding, volgens het OV-bureau. Met de keuze valt Arriva, die nu nog het busvervoer verzorgt, buiten de boot. Deze vervoerder heeft gedreigd in dit geval niet meer te zullen investeren in nieuwe spoorlijnen en dreigt met juridische stappen.
Vakbond FNV Bondgenoten vreest dat er door de aanbestedingen vele banen verdwijnen en riep daarom op om het besluit opnieuw uit te stellen. Vorige maand wilde de provincie Groningen de aanbesteding ook voor een jaar uitstellen, omdat de inschrijvingen te laag zouden zijn. Qbuzz dreigde vervolgens met een rechtszaak.
Qbuzz verzorgt al busdiensten in Friesland en Rotterdam. Het heeft toegezegd al het Arriva-personeel over te nemen en 100 miljoen euro in nieuwe bussen te investeren. Zo wil Qbuzz alle bussen voorzien van een paneel met actuele reisinformatie. Daarmee gaat een belangrijke wens van reizigers in vervulling, volgens het OV-bureau.