Meer dan helft klachten geluidoverlast vliegveld Eelde komt van twee melders

Een lesvliegtuig op Groningen Airport Eelde
Een lesvliegtuig op Groningen Airport Eelde © RTV Drenthe
Het aantal klachten over geluidsoverlast van vliegveld Eelde is in maart flink toegenomen. Die maand werd er 531 keer een melding gedaan. In januari en februari waren dat er nog enkele tientallen, zo blijkt uit cijfers van het Meldingenloket vliegverkeer Groningen Airport Eelde.
Opvallend is dat meer dan de helft van de klachten van twee melders komt, schrijft RTV Drenthe. Eén van hen klaagde in maart 211 keer - gemiddeld bijna zeven keer per dag - een ander 81 keer. Verreweg het meest werd geklaagd over het over- en rondvliegen van de lesvluchten van de KLM-Flight Academy. Die lesvluchten lagen vanwege corona enige tijd stil, maar werden begin maart hervat.

'Vanwege corona stil rond luchthavens'

'Het is een paar maanden stil geweest met de lesvluchten, dus het geluid zal nu extra opvallen', reageert directeur Bart de Vries van de KLM Flight Academy. 'Wij proberen zoveel mogelijk overlast te voorkomen, maar je zult als het vliegverkeer na de coronacrisis weer wordt opgestart bij meerdere vliegvelden zien dat het aantal meldingen van geluidsoverlast toeneemt.'
Volgens De Vries worden er nauwelijks meer lesvluchten uitgevoerd om verloren uren in te halen. 'Een beetje wel, maar niet spectaculair. Daarvoor hebben we niet genoeg toestellen', aldus De Vries.