Midden-Groningen gaat in beroep tegen zoutwinning Nedmag

De Nedmag-locatie in Veendam
De Nedmag-locatie in Veendam © Merijn Slagter/RTV Noord
De gemeente Midden-Groningen verzet zich tegen het uitbreiden van zoutwinning en stapt naar de Raad van State. Er wordt een beroepschrift voorbereid tegen het instemmingsbesluit van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over het Winningsplan 2018 van Nedmag.
De gemeente Midden-Groningen is tegen het uitbreiden van de zoutwinning, omdat het leidt tot aanzienlijke bodemdaling met risico op gebouwschade, gevolgen voor de waterhuishouding en overlast voor omwonenden en het milieu. Volgens de gemeente is de zoutwinning onbeheersbaar en niet duurzaam.

'Te veel risico's'

Het beroepsschrift is in lijn met eerdere adviezen en zienswijzen die de gemeente had op het Winningsplan 2018 van Nedmag. 'Er is gewoon geen draagvlak binnen onze gemeente. Ondanks dat de gaskraan wordt dichtgedraaid, is er nog altijd sprake van gestapelde mijnbouw en dat brengt te veel risico's met zich mee. Al met al vinden wij dit geen goede ontwikkeling', zegt wethouder José van Schie.
De gemeente legt het voorgenomen besluit volgende week voor aan de gemeenteraad, waarna er een definitief besluit zal worden genomen.