'Spotje Van den Berg is ordinaire propaganda'

GRONINGEN - De bewering dat de werkloosheid in Groningen dankzij Europese subsidies met veertig procent is gedaald, slaat nergens op. Dat zegt de Groningse hoogleraar economie Jan Oosterhaven naar aanleiding van een radio-spotje met commissaris van de koningin, Max van den Berg.
Het spotje, dat te horen is op Radio Noord, is bedoeld om mensen over te halen op 4 juni naar de stembus te gaan voor de verkiezing van het Europees Parlement.
Volgens Oosterhaven is het spotje echter 'ordinaire propaganda'. Hij vindt dat Van den Berg op geen enkele manier zijn bewering kan onderbouwen. Eigenlijk betreft de daling slechts 2 procent, zegt Oosterhaven, 38 procent minder dus dan waar in het spotje gewag van wordt gemaakt.
Bovendien, zo zegt de hoogleraar: 'De werkloosheid zal de komende twee jaar waarschijnlijk verdubbelen. Ik kan me niet voorstellen dat de commissaris dan zal zeggen dat die verdubbeling dan ook wordt veroorzaakt door de EU'.
Desondanks blijft Van den Berg bij zijn verhaal. Mede dankzij investeringen met Europees geld is er nieuwe werkgelegenheid gekomen en is de werkloosheid de afgelopen drie jaar met 40 procent gedaald.