Prominente Groningers steunen drafbaan

De drafbaan in het Stadspark in Groningen
De drafbaan in het Stadspark in Groningen © ANP
De Koninklijke Harddraverij en Renvereniging (KHRV) heeft 24 prominente Groningers weten te strikken voor een steunverklaring tot behoud van de drafbaan in het Stadspark in de stad Groningen.
De gemeente wil het terrein van de drafbaan gebruiken voor het organiseren van evenementen en festivals.
Opvallend is het grote aantal sporters dat volgens de KHRV de doelstelling ondersteunt om de drafbaan open te houden. Vooral uit de voetbalwereld zijn er steunbetuigingen. De volledige lijst: Beno Hofman, Hans Nijland, Jacques d’Ancona, Erwin Koeman, Jan Peutz, Ron Jans, Dick Heuvelman, Ronald Koeman, Johan Zwanepol, Kees Vlietstra, Daniëlle Bekkering, Jacob van Gelder, Glenn Pinas, Johan Toren, Jan Mulder, Gerard Kemkers, Yoëll van Nieff, Knols Koek, Imca Marina, Rapalje Celtic Folk Music, Sander de Hosson, Harry van Ham, Azing Griever en Zomerfolk Festival.

'College verschuilt zich'

Op woensdag 2 juni neemt de gemeenteraad een beslissing over de toekomst van de drafbaan. Daarvóór, op vrijdag 28 mei, is er nog een overleg met verschillende politici op de drafbaan zelf. De KHRV beklaagt zich erover dat er vanuit de stadpolitiek maar weinig respons is om in gesprek te gaan.
In de ogen van de vereniging 'verschuilt' het college zich zelfs. De hele coalitie zou zich schuldig maken aan 'het verdraaien van feiten, eigen waarheden verkondigen, stelselmatig lak hebben aan burgerparticipatie, insprekers en petities niet serieus nemen, eigen doelen belangrijker vinden dan het algemeen belang en prat gaan op 'democratische beslissingen' die indertijd genomen zijn op basis van ondeugdelijk onderzoek', aldus de KHRV in een persbericht.

Erwin vraagt broer Ronald

Het idee om prominente Groningers om steun te vragen kwam toen stadshistoricus Beno Hofman zei een steunverklaring voor de drafbaan te willen ondertekenen. De benodigde contacten kwamen tot stand via voormalig sportverslaggever Dick Heuvelman. Ronald Koeman werd niet rechtstreeks benaderd, maar Erwin Koeman bleek bereid zijn broer daarvoor te vragen, waarna de trainer van Barcelona zijn steun heeft toegezegd.
De KHRV hoopt dat de 24 prominenten meer indruk maken dan de vele insprekers in de gemeenteraad en de vijfduizend handtekeningen die eerder onder een petitie werden gezet voor behoud van de drafbaan.