Staten willen grip op onderzoek naar gronddeals Groningen Seaports

GSP kocht en verkocht voor tientallen miljoenen euro's grond voor het Google-datacentrum
GSP kocht en verkocht voor tientallen miljoenen euro's grond voor het Google-datacentrum © ProNews
Partijen in Provinciale Staten willen een onderzoek naar de Google-deal die de toenmalige directie van Groningen Seaports sloot. Maar waar de één het prima vindt dat leden van het algemeen bestuur dat onderzoek eerst uitvoeren, wil een minderheid dat de Noordelijke Rekenkamer aan het werk wordt gezet.
Een meerderheid in de Staten vindt dat het algemeen bestuur van Groningen Seaports de onderzoeksvragen moet formuleren. De gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta en de provincie Groningen leveren de leden van het algemeen bestuur en de gemeenteraden en Provinciale Staten kunnen via hun eigen AB-leden onderzoeksvragen indienen.
‘Er zijn veel vragen’, zegt GroenLinks-fractieleider Hendri Meendering, die vindt dat het onderzoek grondig moet gebeuren. Pascal Roemers (PvdA) pleit evenzeer voor zo’n onderzoek. ‘Hoe kan het dat Groningen Seaports een koopovereenkomst met een waarde van meer dan vijf miljoen euro met Bakker Bierum sloot, terwijl het algemeen bestuur destijds het besluit had moeten nemen? Hoe kan het dat Bakker Bierum er windmolenrechten aan overhield? Waarom is de notariële akte kwijt? Allemaal vragen die meegenomen moeten worden in het onderzoek.’
Zorg dat de structuur bij Groningen Seaports, die erg ondoorzichtig is, glashelder wordt
Christenunie
De ChristenUnie wil dat naast de grondaankoop rond de komst van Google ook andere grondtransacties onderzocht worden. ‘En zorg dat de structuur bij Groningen Seaports, die erg ondoorzichtig is, glashelder wordt.’

Onafhankelijk onderzoek afdwingen

Oppositiepartij Partij voor het Noorden wil dat de Noordelijke Rekenkamer een onafhankelijk onderzoek start en probeert dit met een voorstel af te dwingen. Daar is te weinig steun voor. Partijen willen dat het algemeen bestuur, waar namens de provincie Groningen de gedeputeerden IJzebrand Rijzebol en Fleur Gräper en de Statenleden Gerrit-Jan Steenbergen en Hans Haze in zitten, de onderzoeksvragen meeneemt die vanuit de Staten zijn ingediend.
Eerder op de dag debatteerden de leden van Provinciale Staten ook over de deal die de provincie Groningen sloot met Bakker Bierum, om voor een bedrag van 8,3 miljoen euro voor 26 jaar grond te pachten voor het project Dubbele Dijk. Verschillende oppositiepartijen betwisten het argument van de provincie dat pachten de enige optie zou zijn en dat grondonteigening wel degelijk tot de mogelijkheden behoorde.
Dat debat is geschorst, aangezien partijen stellen dat zij niet alle informatie hebben gekregen. Wanneer deze informatie op tafel ligt zal het debat worden vervolgd. Of dat nog voor het zomerreces lukt, betwijfelen verschillende Statenfracties.
Het project Dubbele Dijk waarvoor grond van Bakker Bierum is gepacht
Het project Dubbele Dijk waarvoor grond van Bakker Bierum is gepacht © RTV Noord

Raad Eemsdelta geschrokken

Niet alleen op het provinciehuis waren de onthullingen van Nieuwsuur woensdagavond onderwerp van gesprek. Ook de gemeenteraad van Eemsdelta sprak over het vermeende machtsmisbruik door overheidsbestuurders en havenschap Groningen Seaports. De grootste partij, Lokaal Belang Eemsdelta, zei ‘geschrokken te zijn’. ‘Daarom steunen wij onafhankelijk onderzoek’, zegt raadslid Iwan Poucki.
We zijn als toezichthouder medeverantwoordelijk voor een negatief beeld over dit gebied
Edward Stulp - Gemeentebelangen Eemsdelta
Fractievoorzitter Edward Stulp van Gemeentebelangen Eemsdelta is ook blij dat er een onderzoek komt: ‘We zijn als toezichthouder medeverantwoordelijk voor een negatief beeld over dit gebied. Dat doet mij pijn, omdat wij denken dat we economisch goed bezig zijn. Daar wordt nu vriendjespolitiek aan gekoppeld. We moeten aantonen dat het niet het geval is.’
Stulp is samen met Poucki en de wethouders Ronde (VVD) en Menninga (Lokaal Belang Eemsdelta) lid van het algemeen bestuur van Seaports. Op voorstel van burgemeester Gerard Beukema gaan zij vragen opstellen voor het onderzoek.