'Quarantainehotel' voor asielzoekers in Haren tot november in gebruik

Het quarantainehotel in Haren
Het quarantainehotel in Haren © Elwin Baas/RTV Noord
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gebruikt het voormalige Nesciohotel in Haren voorlopig tot en met november als opvanglocatie voor bewoners met (vermoedelijk) corona.
'In de afgelopen weken verbleven er gemiddeld zo’n 30 tot 35 (mogelijk) met corona besmette personen op de locatie', vertelt woordvoerster Jacqueline Engbers. Besloten is om de plek open te houden zodat het COA landelijk voldoende uitwijklocaties heeft.

Locatie gebruikt als opvangplek tijdens corona-uitbraken

'Haren blijft zo beschikbaar voor de drie noordelijke provincies', zegt de woordvoerder. Op de locatie werden eind vorig jaar bewoners geplaatst uit onder andere asielzoekerscentra in Assen en Ter Apel.
In die drie asielzoekerscentra waren corona-uitbraken. Om verdere verspreiding te voorkomen is besloten (mogelijk) besmette asielzoekers op een aparte locatie op te vangen.

Haren werd speciale opvang na uitbraak in Delfzijl

Tijdens één van de eerste corona-uitbraken bij het COA, de uitbraak in Delfzijl, was die opvanglocatie er nog niet. Dat zorgde toentertijd voor veel gedoe tussen meerdere partijen. Die uitbraak is mede-aanleiding geweest om de speciale locatie in Haren te openen.
In onderstaande video zie je hoe dat precies is gegaan:
Reconstructie corona-uitbraak azc Delfzijl

Bewoners in Haren mogen het terrein niet af

Bewoners die op de locatie in Haren verblijven, mogen het terrein niet af. Het gebied is afgezet met hekken. Ze verblijven op de bovenste verdieping van het voormalige hotel, waar ook de beveiliging is.
Er kunnen maximaal honderd bewoners verblijven. Gemiddeld zitten ze daar ongeveer tien dagen en gaan daarna terug naar de COA-locatie waar ze eerst verbleven.