Wie wil iets beginnen in dit oude sluiswachtershuisje?

Het oude sluiswachtershuisje
Het oude sluiswachtershuisje © RTV Noord
Het waterschap Noorderzijlvest is op zoek naar creatieve en ondernemende Groningers die een 150 jaar oud voormalig sluiswachtershuis, een zogeheten 'waarhuis', willen exploiteren.
Waarhuizen zijn typisch Groninger gebouwen. Het zijn de voormalige sluiswachtershuizen bij de belangrijke vaarverbindingen in onze provincie. Waterschap Noorderzijlvest heeft er momenteel drie in bezit: in Aduarderzijl, Schouwerzijl en Schaphalsterzijl.

Pareltje

De laatstgenoemde is nu aan de beurt om te worden teruggegeven aan de Groningers. 'Schaphalsterzijl is een van de pareltjes van onze provincie', zegt bestuurslid Herman Beerda van Waterschap Noorderzijlvest. 'Het is nog een beetje onbekend, maar dat zal straks zeker veranderen,' vermoedt Beerda.
Zo ziet het oude sluiswachtershuisje eruit:
Ondernemen in een sluiswachtershuis?

Op de proppen

Noorderzijlvest zoekt naar uitbaters die een mooi creatief plan kunnen bedenken met een sluitende begroting. De toekomstvisie moet daarnaast aansluiten bij die van het waterschap: 'Dat kan van alles zijn,' zegt Beerda. 'Een bed and breakfast, een theetuin, iets kunstzinnigs in de oude schuur. Bedenk het maar. Wij zijn heel nieuwsgierig waar Groningen mee op te proppen komt.'

Voorselectie

Iedereen met een goed idee kan meedoen. De inschrijfprocedure loopt tot eind juli, via een speciale procedure vindt er dan een voorselectie plaats.