Raad van State over gaswinning: 'Kan me gevoel van onveiligheid voorstellen'

Een gaswinningslocatie van de NAM in Zeerijp
Een gaswinningslocatie van de NAM in Zeerijp © Jos Schuurman/FPS
De Raad van State is kritisch over de toestemming die het ministerie heeft gegeven voor de gaswinning in het Groningenveld, dit jaar. Dat bleek dinsdagochtend tijdens een zitting van het rechtscollege in Den Haag.
De Groninger Bodem Beweging (GBB) en verschillende inwoners van het bevingsgebied spanden bij de Raad van State een procedure aan tegen het vaststellingsbesluit van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarin is geregeld hoeveel gas de NAM mag winnen in 2020-2021.

Onderzoek TNO: nog steeds bevingsrisico

Onderzoeksinstituut TNO stelde in een rapportage over het besluit dat de gaswinning in het Groningenveld, hoewel die wordt verminderd, nog steeds risico's op bevingen oplevert. De Raad van State ging dinsdagochtend verder in op dat onderzoek.
De rechter snapt wel dat Groningers nog steeds ongerust zijn. 'Ik kan me wel iets voorstellen bij het gevoel van onveiligheid', zei hij. De Raad van State-rechter constateerde dat het ministerie de conclusie van TNO 'niet heeft weerlegd'.
De woordvoerder van het ministerie reageerde dat ook in het onderzoek van TNO de risico's van beschadiging van gebouwen uiteindelijk 'beperkt' blijven. 'De kans op zware aardbevingen daalt steeds sneller', zei de woordvoerder van het ministerie.

'Hoe zit dat nu precies?'

Maar de Raad van State was er dinsdagochtend nog niet gerust op. 'Het aantal bevingen is nog altijd behoorlijk, ondanks de daling van de productie', merkte de rechter op. 'Hoe zit dat nu precies?' Het ministerie van Economische Zaken legde uit dat het aantal bevingen 'wel degelijk daalt'.
De Raad van State doet binnen twaalf weken uitspraak over de lopende gaswinning.