KNVB stemt in met topklassen amateurvoetbal

© Acta Fotografie (archief)
ZEIST - Het Nederlandse amateurvoetbal krijgt met ingang van het seizoen 2010/2011 definitief twee topklassen, één voor de zaterdagverenigingen en één voor de zondagclubs.
De algemene vergadering van de amateurs heeft het voorstel van de KNVB zaterdag goedgekeurd met 52 stemmen voor en acht tegen.
De twee topklassen gaan ieder uit zestien verenigingen bestaan. Daaronder blijven de zes hoofdklassen gehandhaafd, met elk veertien clubs.
In Groningen spelen twee clubs in de hoofdklasse van het amateurvoetbal. PKC 83 en Be Quick spelen respectievelijk in de zaterdag- en zondaghoofdklasse.

Promotie en degradatie

De nummers één tot en met vier van de eindstand in de zes hoofdklassen van komend seizoen verdienen automatisch een plek in de topklassen. De nummers vijf en zes spelen promotiewedstrijden voor zes extra plaatsen. De laatste twee plekken zijn voor de degradanten uit de Jupiler League.
De kampioenen van de topklassen hebben het recht op promotie naar de Jupiler League. Als de desbetreffende club dat niet wil, komt de verliezend finalist in aanmerking.

Voorwaarden

Een speciale werkgroep binnen de KNVB gaat zich de komende maanden buigen over de voorwaarden waaraan clubs moeten voldoen bij promotie naar de topklassen, zoals accommodatie, lichtinstallatie, arbitrage, financiën en overschrijvingen.