Schiermonnikoog komt met 'pittige' reactie op geplande gaswinning

Met dit platform werd in 2018 een proefboring gedaan
Met dit platform werd in 2018 een proefboring gedaan © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het college van de gemeente Schiermonnikoog heeft officieel bezwaar gemaakt tegen de geplande gaswinning boven het eiland. Ze hebben een zogeheten zienswijze gestuurd naar het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Gasconcern ONE-Dyas wil op ongeveer 20 kilometer ten noorden van het eiland gas naar boven halen. Schiermonnikoog wil dit niet.
'In onderwaternatuurgebied Borkumse Stenen, wil het gasbedrijf een productieplatform in zee plaatsen voor het winnen van gas. 'Dit betekent opnieuw dat de directe omgeving van Schiermonnikoog mogelijk een economisch wingebied wordt in plaats van dat het een beschermd natuurgebied blijft', stelt het college van burgemeester en wethouders. 'We wijzen deze plannen af en het college heeft daarom dinsdag een pittige zienswijze gestuurd'.
B en W van Schier vinden dat de plannen in strijd zijn met eerdere beloftes van het ministerie om gas uit de kleine velden met rust te laten als dit schade zou hebben aan het omliggende gebied.

Gemeente vindt gas winnen niet van deze tijd

'Schiermonnikoog ligt in het best beschermde en internationaal belangrijkste natuurgebied van Nederland. Toch wordt dit gebied keer op keer bedreigd door gasboringen en kabels. Er wordt steeds een beslissing genomen tégen de natuur en vóór economische belangen', aldus burgemeester Ineke van Gent.
'Natuur en een vrije horizon laten zich niet uitdrukken in geld, maar zijn wel goud waard.' Het is volgens de gemeente niet goed onderzocht wat voor effecten de winning heeft op omliggende riffen.
Ook maakt het college zich zorgen over de 'forse lozingen' van afvalwater, onderwatergeluid en de uitstoot van stikstof. Als in de toekomst gas wordt gewonnen bij Schiermonnikoog, dan worden dagelijks duizenden liters afvalwater op zee gedumpt. Het water, met daarin schadelijke stoffen als benzeen, kwik en zink, komt naar boven bij de gaswinning. Volgens de wet is dat toegestaan.
De gemeente Schiermonnikoog doet een dringend 'moreel en maatschappelijk' beroep om de natuur en werelderfgoed de Waddenzee dit alles te besparen en vraagt politiek Den Haag en ONE-Dyas om af te zien van de gaswinning.
Ook eilanders en de provincie Groningen hebben al bezwaar gemaakt tegen de gasboring middels een zienswijze. Deze kunnen nog tot en met donderdag ingediend worden.