Historische boerderij Enne Jans Heerd krijgt 1,6 miljoen bevingsgeld

De Enne Jans Heerd
De Enne Jans Heerd © Itamar Kool
De historische boerderij Enne Jans Heerd op Maarhuizen bij Winsum krijgt een subsidie van 1,6 miljoen euro van Nationaal Programma Groningen (NPG).
Het NPG verdeelt geld dat beschikbaar is voor projecten die de leefbaarheid in het aardbevingsgebied vergroten. Gemeenten kunnen hiervoor plannen aandragen. Het project behelst de aanpak van de plek op de eeuwenoude wierde Maarhuizen. De initiatiefnemers willen er weer een 'typisch Groningse' plek van maken waar natuur en cultuur samenkomen.
Met het geld wordt het landgoed opgeknapt, waaronder de oude begraafplaats. Ook worden diverse activiteiten opgezet die zich richten op kunst, cultuur, onderwijs en educatie. Verder wordt de boerderij gerestaureerd, maar daarvoor worden andere fondsen gebruikt.

Nieuwe gebouwtjes

Ook komen er twee zogeheten cubestees gebouwd. Die komen achter een bankje op het landgoed te staan waardoor er zicht blijft op de boerderij. In deze cubestees is plaats voor vergaderen en overnachten. Het is een kubus van hout en glas met een omvang van 6 x 6 x 6 meter.
De boerderij met de geplande cubestees.
De boerderij met de geplande cubestees. © Onix architecten
De initiatiefnemers, stichting Enne Jans Heerd en Staatsbosbeheer zijn blij met de toekenning van het geld. Ook wethouder Eltjo Dijkhuis is blij dat het aangedragen project is goedgekeurd. 'Ik ben onlangs nog bij de boerderij geweest. Het is een mooie plek die nu toekomstbestendig gemaakt wordt en waar allerlei mooie activiteiten ontplooid worden.'