Kappen met 'Het Hoge Noorden'

t Weer was niet geweldig. Dus veel kranten doorgespit afgelopen weekend.
In het internettijdperk is t zo af en toe ook weleens lekker om op de bank te vertoeven met veel papier in je hand, in plaats van´t gebruikelijke staren naar ´t schermpje.
Heb het geturfd dit weekend. In vrijwel alle berichten en beschouwingen die over onze mooie provincie gaan, kom ik steevast de uitdrukking 'Het Hoge Noorden' tegen. Dit weekend vijf keer. Zelfs eentje in ons geliefde regionale dagblad. Ergernis alom. Of ligt dat aan mij? Reageer ik hier als rechtgeaarde Groninger te gevoelig. Komt het wellicht voort uit een gevoel van miskenning, waar we in dit gewest toch heel lang onder gebukt gingen.
Zeker, er zijn veel belangrijkere zaken om je druk over te maken, En toch, elke keer als ik t lees/hoor, mompel ik zoiets van: "HOE ZO HOGE NOORDEN, ´T IS HIER ZO PLAT ALS EEN DUBBELTJE!`` Waar komt dit uitdrukking 'Het Hoge Noorden' vandaan? Uit de Randstad wellicht? Of is er toch een landschappelijke verklaring voor? Wie ´t weet, mag ´t zeggen. En laten we ´t voortaan hebben over Het Verre Westen (dat in werkelijk helemaal niet zo ver is, net zo goed als t noorden niet hoog is). Bij wijze van stil protest.