Restauranthouder Zuidlaren wil doorgaan na brand

Arie Oppewal (rechts) bekijkt de schade aan zijn restaurant daags na de brand
Arie Oppewal (rechts) bekijkt de schade aan zijn restaurant daags na de brand © RTV Drenthe
Eindelijk goed nieuws voor restauranteigenaar Arie Oppewal. Een week nadat zijn restaurant De Rooie Kater in Zuidlaren in vlammen opging, zijn drie verdachten van brandstichting aangehouden.
Oppewal kreeg vorige week maandag een telefoontje dat zijn restaurant in lichterlaaie stond. Hij haastte zich naar de Hogeweg in Zuidlaren, maar daar bleek het al een verloren zaak. Oppewal vermoedde al snel brandstichting, vertelde hij tegen RTV Drenthe.
'Ik ben wel blij met de aanhoudingen, al wist ik al wie het waren', zegt Oppewal. Hij sprak daags na de brand over een groepje jongeren dat met vuur in de weer was onder de luifel van het restaurant.
Toch lieten arrestaties dus nog een week op zich wachten. Daar heeft Oppewal begrip voor. 'De politie moet eerst gedegen onderzoek doen voordat ze daadwerkelijk iemand kan aanhouden. En dat is goed', zegt hij met enige berusting.
De Rooie Kater is afgebrand
De Rooie Kater is afgebrand © RTV Noord
De ondernemer is van plan om het restaurant te herbouwen. 'Ik ben gelukkig verzekerd. En er zal ook weer een nieuw restaurant komen, dat is zeker', gaat de ondernemer verder.
Of Oppewal exact hetzelfde restaurantconcept voor ogen heeft als pizzeria en eetcafé De Rooie Kater laat hij in het midden. 'Volgende week wordt gekeken hoe groot de schade aan het pand is. Het is erg jammer dat het interieur is verwoest, want ik had er veel oude dingen staan die voor mij onbetaalbaar zijn.'

Omwonenden zamelen geld in

Ondertussen is buurtbewoner Klaas Rorije een crowdfundingsactie gestart om de horeca-uitbater erbovenop te helpen. 'Eerst geen inkomen door de coronacrisis en nu een brand', zegt de initiatiefnemer. De actie moet 75.000 euro in het laatje brengen.
Oppewal was blij verrast met de geste. 'Het is buiten mijn weten om georganiseerd, maar ik hoorde het een dag na de brand en ik vind het mooi dat mensen op die manier meeleven, echt super', zegt hij.
Voordat er een nieuw restaurant staat, is het al 2022, vermoedt Oppewal. 'Dat duurt acht maanden tot een jaar', schat hij in. 'Binnen is er veel brand- en rookschade, Het plafond en de vloer waren van hout, dus die zullen er ook wel uit moeten en de stank moet eruit', somt hij op. De restauranthouder hoeft zich dan ook niet te vervelen de komende maanden. 'Er komt een grote verbouwing aan!'