Eis: Zes en drie jaar cel in zaak ontplofte flat Beijum

De flat aan de Wibenaheerd na de explosie
De flat aan de Wibenaheerd na de explosie © ProNews
Een compleet weggeslagen achtergevel en medebewoners die in paniek op straat stonden. Dat troffen agenten vorig jaar mei aan na een woningontploffing aan de Wibenaheerd in Stad.
Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, krijgen de twee hoofdverdachten zes jaar cel. De vriendin van de hoofdverdachte, die een kleinere rol heeft, drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.
‘We zijn door het oog van de naald gekropen. Ik heb daar nachten wakker van gelegen’, zegt een van de agenten die hulp verleende na de ontploffing.
De drie verdachten, die donderdag en vrijdag terecht staan, horen de woorden van de agent stilletjes aan. De 21-jarige vrouw huilt hoorbaar, medeverdachte Kilian B., de toen beste vriend van de hoofdverdachte, veegt ook wat tranen weg.
In de woning van William M. ging het vorig jaar gruwelijk mis. Terwijl M. en zijn vriendin, die die dag geopereerd was aan haar voet, pizza zaten te eten, ontplofte de achterkant van de woning.

Woning leek op oorlogsgebied

In eerste instantie ging de politie ervan uit dat het om een gasexplosie ging. ‘Ik rook ook gas’, zegt de agent in zijn verklaring. ‘Het leek er wel een oorlogsgebied.’
Ze bekommeren zich om het gewonde drietal, dat als slachtoffer gezien wordt. Geen van drie zegt iets over de TATP, een zeer explosieve en instabiele stof, die in de woning ligt.

Pizzaschuivers

Onder het bed, waar de pas geopereerde verdachte de hele dag gelegen heeft, werd het explosief een dag na de explosie aangetroffen. Niet alleen wordt er THTP, vaak gebruikt om geldautomaten op te blazen, aangetroffen, maar ook zogenaamde pizzaschuivers. Met deze platte scheppen kan een explosief in een pinautomaat gestopt worden. Ook op een gevonden laptop en handgeschreven briefjes stonden aantekeningen over explosieven.
Als de hulpdiensten hadden geweten dat er mogelijk explosieven hadden gelegen, hadden ze de doorzoeking anders aangepakt. Dat neemt het Openbaar Ministerie het drietal kwalijk: ze hebben hulpverleners moedwillig blootgesteld aan zeer groot gevaar.

Ontkennende verdachten

Maar van wie waren die explosieven? Bewoner M. zegt dat ze niet van hem zijn, maar van zijn vriend B.. Die ontkent op zijn beurt: ‘Ik heb een vrouw, kind en baan. Waarom zou ik me hiermee bezig houden?’
Nu, een jaar later, zijn veel bewoners verhuisd. Ze hebben traumaklachten en willen niet meer in de flat wonen. 'Ik kan er niet bij dat je in een appartement van veertig vierkante meter bommen maakt', zegt een van de buren die er nog woont.
De rechtbank doet over vier weken uitspraak.