Schelpdieren Waddenzee krijgen basis voor nieuw rif

Een mosselbank in de Waddenzee
Een mosselbank in de Waddenzee © Jan Overduin
Langs de zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl, naast de Rijke Dijk, worden zogeheten rifblokken geplaatst waar mosselen en oesters hun banken kunnen afzetten.
Het is een proef waaruit moet blijken of de scheldieren terugkeren in dit deel van de Waddenzee.

Aantal schelpdieren neemt af

Aanleiding voor de proef is de afname van het aantal schelpdieren in de Eems-Dollard en de Waddenzee. Dit heeft gevolgen voor andere dieren die voor voedsel of vestiging van hen afhankelijk zijn.
Schelpdieren zoals mossels en oesters worden ook biobouwers genoemd. Ze vestigen zich als een groepje op een plek en bouwen daar een nieuw leefgebied voor onderwaterdieren en -planten.

Minder troebel

Deze pilot helpt de schelpdieren met een harde ondergrond, gemaakt van lokaal slib uit de Eems-Dollard. Hierop kunnen ze een nieuw rif bouwen, waar kreeftachtigen, weekdieren en vissen kunnen opgroeien en schuilen. Door slib uit de Eems-Dollard te gebruiken snijdt het mes aan twee kanten, want met minder slib wordt deze riviermond minder troebel en dus aantrekkelijker voor dieren en planten.

Resultaten in 2026 verwacht

De onderzoeksresultaten worden in 2026 verwacht. De provincie Groningen en het Waddenfonds ondersteunen de proef met 240.000 euro.