Twee nieuwe stadsbeiaardiers voelen zich al helemaal thuis op de Martinitoren

Maurits (l) en Bob op de Martinitoren
Maurits (l) en Bob op de Martinitoren © Marten Nauta/RTV Noord
Sinds een maand heeft Groningen twee nieuwe stadsbeiaardiers. Maurits (24) en Bob (26) delen de baan. Hun muzieksmaak is nu iedere dag te horen vanaf de Martinitoren.
De twee jonge beiaardiers hebben maandag vier nieuwe melodieën op de speeltrommel geïnstalleerd. Met hulp van twee klokkengieters programmeren de twee hun muziek.

Elk kwartier

Die muziek is elk kwartier vanaf de toren te horen. 'Het geeft aan dat het weer een kwartier later is', zegt Bob van der Linde. 'Om te voorkomen dat je 300 jaar dezelfde muziek hoort, wijzigen we die muziek elke drie maanden.'
Jonge beiaardiers
Het gaat alle kanten op: vlak voordat de klok het hele uur slaat, klinkt de komende maanden een psalm van Sweelinck. Dat is niet zomaar: Sweelinck is in oktober precies 400 jaar geleden overleden.
'Verder hebben we William Lock, en om kwart voor het nieuwe uur speelt het nummer Voor Haar van Frans Halsema', legt Van der Linde uit. 'Dat is de komende zomer de hartslag van de stad', zegt hij lachend.

Thuiskomen

Bob en Maurits zijn inmiddels helemaal gewend aan hun nieuwe werk. 'Het is heel vreugdevol', zegt Bob. Maurits, die bij Apeldoorn woont, lijkt in de Martinitoren een tweede huis te hebben gevonden. 'Het voelt nu al als thuiskomen', zegt hij lachend.