Centrum Winschoten onder druk; minder omzet en meer leegstand

De Langestraat in Winschoten
De Langestraat in Winschoten © RTV Noord
De omzet van bedrijven in het centrum van Winschoten is in de periode tussen 2012 en 2020 met dertig miljoen euro geslonken. Ook is het aantal leegstaande panden in Winschoten opgelopen tot bijna vijftig.
Om de tweede koopstad van de provincie te blijven, is een actieplan gemaakt. Zo moet onder andere het centrum compacter worden gemaakt en het totale aantal vierkante meters aan winkeloppervlakte moet omlaag.

Dertig miljoen minder

De gemeente Oldambt noemt ‘de huidige situatie van het centrum niet toekomstbestendig’. Er moet het een en ander gebeuren om het centrum weer de allure van vroeger te geven.
De gemeente: ‘Onder andere blijkt dat de totale detailhandelsomzet in de binnenstad van Winschoten tussen 2012 en 2020 is weggezakt van 130 miljoen euro naar 100 miljoen euro. Het leegstandspercentage in Winschoten ligt ver boven het landelijk percentage en die van de provincie Groningen.’
Ondernemers in de binnenstad hebben onder andere te lijden onder het online shoppen. Er is dus werk aan de winkel.

Vijftig lege panden

Er staat van alles te gebeuren. Zo moet het winkelgebied nog compacter gemaakt worden dan het op dit moment is. De afgelopen jaren is al voor 10.000 vierkante meter uit de markt genomen, maar dat blijkt niet genoeg. De winkeloppervlakte moet volgens de gemeente ‘flink gereduceerd worden’.
Dat kan volgens een opgesteld rapport ook prima. Wat getallen om de situatie duidelijk te maken: In het centrum van Winschoten staan op dit moment 186 winkels, terwijl centra van steden met een vergelijkbaar aantal inwoners zo’n 79 winkels tellen.
Uit verdere getallen blijkt ook direct wel dat Winschoten helemaal niet zoveel winkels nodig heeft: bijna 50 van de 186 winkelpanden staan leeg. Met een strategisch plan kán het centrum van Winschoten dus compacter gemaakt worden, zonder dat het populaire winkels hoeft te verliezen.

Toekomstplannen

Meerdere locaties in Winschoten worden onder de loep genomen. Oldambt: ‘De positie van winkelcentrum Het Rond en delen van de Langestraat dienen voor de toekomst nog eens goed tegen het licht gehouden te worden.’
De gemeente vervolgt: ‘Hierbij zal ook gekeken moeten worden naar de locatie in de Langestraat waar brand uitgebroken is, de invulling van het voormalige Sint Lucasziekenhuis, en het Marktplein.’ Het is nog niet duidelijk wat er allemaal precies staat te gebeuren.
Ook de zogenaamde ‘Poort van Winschoten’, een project waarvoor 25 miljoen euro is uitgetrokken en waarbij onder andere een nieuw gemeentehuis gebouwd wordt, moet volgens de gemeente bijdragen aan een mooier en populairder centrum.