Provincie gaat in beroep tegen nieuwe vergunning Nedmag

De vestiging van zoutwinner Nedmag in Veendam
De vestiging van zoutwinner Nedmag in Veendam © Freek Kemper
De provincie Groningen stapt naar de Raad van State om in beroep te gaan tegen het ministerie van Economische Zaken. Dat heeft Nedmag toestemming gegeven om zout te blijven winnen in Groningen.
De provincie zit met name in haar maag met de aan het winningsplan gekoppelde schaderegeling. Die is niet goed genoeg, zegt gedeputeerde Tjeerd van Dekken (PvdA).
'Wij hebben moeite met de duur van de periode waarover Nedmag schade mag vergoeden', legt hij uit. 'We willen dat schade ook vergoed wordt als Nedmag er niet meer zou zijn door bijvoorbeeld een faillissement.'

Wensen uit de regio

Van Dekken had naar eigen zeggen niet gedacht dat het ministerie van Economische Zaken groen licht zou geven aan Nedmag omdat er vanuit de provincie volop bezwaren zijn gemaakt tegen die zoutwinning. 'We hadden gedacht dat de minister rekening zou houden met de wensen uit de regio.'
De provincie is niet de enige die bezwaar maakt tegen de toestemming voor Nedmag. Het waterschap Hunze en Aa's deed dat al eerder, net als de gemeente Midden-Groningen.