Inbraak bij juwelier centrum Winschoten: 'Ze wisten waar ze moesten zijn'

De voordeur van de juwelierszaak ligt aan diggelen
De voordeur van de juwelierszaak ligt aan diggelen © 112Groningen
Bij juwelier Lucardi aan de Langestraat in Winschoten is in de nacht van dinsdag op woensdag ingebroken.
De twee daders kwamen rond 03.45 uur binnen door de voordeur te forceren. Op foto's is te zien hoe de voorgevel grotendeels is verwoest.

Doelgerichte actie

Inbrekers wisten het rolluik omhoog te krijgen met een autokrik. Vervolgens reed de ene man met een scooter naar binnen, terwijl de andere buiten de wacht hield.
'Ze liepen direct heel doelgericht naar de goud- en diamantlades. Die hebben ze direct kapotgeslagen. Al het waardevolle in de winkel is meegenomen. Ze wisten dus precies waar ze moesten zijn', zegt een van de medewerkers.
Ik heb nog nooit buiten hoeven stofzuigen
Medewerker Lucardi Winschoten
De inbrekers waren in totaal zeven minuten binnen en werden duidelijk vastgelegd door de bewakingscamera in de zaak. Het alarm van de winkel is minutenlang afgegaan, waardoor buurtbewoners wakker werden. Verschillende omwonenden hebben video's gemaakt van de inbraak en die doorgestuurd naar de politie.

'Tienduizenden euro's schade'

De schade loopt mogelijk in de tienduizenden euro's, maar de precieze buit wordt nog in kaart gebracht.
De vloer van de juwelierszaak en de winkelstraat liggen woensdagochtend bezaaid met glasscherven. De twee medewerkers van de winkel zijn zichtbaar aangeslagen door de inbraak. 'Ik heb nog nooit buiten hoeven stofzuigen', zegt de een, met boosheid in haar stem.
De inbrekers kregen het rolluik met een autokrik omhoog
De inbrekers kregen het rolluik met een autokrik omhoog © Lucardi

Saamhorigheid

De medewerkers van Lucardi krijgen de dag na de inbraak veel steun van andere ondernemers in de Langestraat. 'Potverdorie wat een saamhorigheid', zegt een medewerkster. 'Daar komt de overbuurman aan met koffie. Net hielp iemand anders ook met vegen.'

Aangifte

De winkeleigenaar heeft aangifte gedaan van inbraak, diefstal en vernieling. De juwelierszaak blijft woensdag vanwege sporenonderzoek en herstelwerkzaamheden de hele dag gesloten.
De politie zoekt nog getuigen en bekijkt of de inbraak ook is vastgelegd op andere camera's in de omgeving.
Dit bericht is aangevuld met een toelichting van de winkelmedewerkers.