De FC-historie in cijfers: 1991-2001, degradatie en veel trainerswisselingen

FC Groningen bestaat komende week een halve eeuw. Daarom gaan we de komende dagen terug in de tijd. Wat presteerde de FC en wat waren opvallende feiten uit die periode? Eind vorige week keken we tot 1991. Vandaag het decennium 1991-2001.
In het seizoen ’90-’91 eindigde Groningen nog op de derde plaats in de Eredivisie, en haalde het Europees voetbal. In het decennium dat erop volgt verslechteren de (cijfermatige) prestaties langzaam maar zeker. Van plek 5 in ’92 naar het rechterrijtje in de daarop volgende jaren. Ok, niet helemaal: want in ’96 eindigde de club nog net in het linker rijtje op plek 9. Hoe dan ook, opnieuw kwam degradatie in zicht.

Eerste Divisie en promotie

Vanaf medio ‘98 vertoeft de FC twee seizoenen lang in de Eerste Divisie. Het eerste seizoen eindigt de Trots van het Noorden op de tweede plek, maar in de nacompetitie redt de club het niet om te promoveren. Een jaar later is het wel raak, mede dankzij een record aantal doelpunten in één competitieseizoen. 81 keer lag de bal in het net van de tegenstander. Met een doelsaldo van +46 blijft het record dat twintig jaar eerder is neergezet (+56) overigens wél uit beeld. De club keert in het jaar 2000 terug in de Eredivisie, en daar speelt het nu nog steeds.
Lees verder onder grafiek
De promotie naar de Eredivisie kwam mede tot stand dankzij de langste reeks overwinningen ooit van de FC. Tien keer achter elkaar werd gewonnen, waaronder vijf matches in de nacompetitie waarin promotie werd afgedwongen. Deze serie is een record in het 50-jarig bestaan van de club.
En dat niet alleen: De grootste zege in het bestaan stamt uit ditzelfde seizoen. Dik duizend mensen zagen vanaf de tribunes van het Oosterparkstadion dat in het bekertoernooi in augustus '99 DVS’33 uit Ermelo met 10-1 in de pan werd gehakt. Negen doelpunten vielen al voor rust. In de tweede helft werd overduidelijk rustig aan gedaan. Martin Drent en Hans Visser legden er beiden vier in.
Lees verder onder de tabel

Trainerswisselingen

De trainer die Groningen opnieuw naar de Eredivisie loodste, was oud-speler Jan van Dijk. Hij stond 141 wedstrijden aan het roer van de club en haalde met een percentage van ruim 51 procent het hoogste winstpercentage van alle trainers. Hij was de laatste in een reeks van acht trainerswisselingen in dit decennium . Daar moet wel bij vermeld worden dat Van Dijk in 1997 al eens twaalf wedstrijden als coach voor de spelersgroep stond. Daarmee was de periode tussen 1991 en 2001 het tijdvak met de meeste trainerswisselingen.
Van Dijk liet in december 2000 overigens Arjen Robben debuteren in het eerste elftal. Hij speelde dit seizoen achttien keer, en maakte twee goals. Dit was de opmaat naar wat een glansrijke carrière zou worden.
Het decennium erna breekt er wat trainers betreft een stabielere periode aan. Daarover lees je dinsdag meer.
Omdat de FC deze week vijftig jaar bestaat, blikt RTV Noord deze dagen vijf keer terug op het verleden van de club. Op basis van statistieken van fcgstats.nl gaat RTV Noord steeds een decennium bij langs. Dinsdag is dat de periode 2001-2011.