2,5 jaar cel voor brandstichting met brandbom bij shoarmazaak

De rechtbank in Assen
De rechtbank in Assen © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
Een 24-jarige man uit Stadskanaal die vorig jaar een brandbom naar binnen gooide bij een shoarmazaak in Nieuw-Buinen nadat hij geen bier meer kreeg, is veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf. Tien maanden daarna zijn voorwaardelijk.
De rechtbank in Assen bepaalde ook dat hij behandeld moet worden voor zijn drank- en drugsverslaving. Ook moet hij toezicht krijgen van de reclassering.

Kroegentocht

Op 11 oktober was de man met een vriend op kroegentocht en wilden ze ook even wat eten en drinken bij de shoarmatent in Nieuw Buinen. Maar vanwege de coronamaatregelen ging de zaak om tien uur die avond dicht. De kwade man gooide kort na middernacht een molotovcocktail naar binnen. Omwonenden werden rond half één opgeschrikt door het brandalarm.
De officier van justitie zei tijdens de zitting twee weken geleden dat de brandweer geen tien minuten later had moeten komen, omdat de gevolgen dan niet te overzien waren geweest. Nu kon de brand nog redelijk snel worden geblust. De aanklager eiste veertig maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk.

Bekentenis

De rechtbank vindt die strafeis te hoog. Dat heeft er onder meer mee te maken dat de man, nadat hij was opgepakt, heeft toegegeven dat hij de dader is. Dat hij die verantwoordelijkheid neemt, vindt de rechtbank positief.