Man licht bank op en krijgt werkstraf

Een automaat om geld te storten
Een automaat om geld te storten © ANP
Voor het oplichten van een bank is een 34-jarige man uit Musselkanaal veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur. De man leverde sealbags in en gaf daarbij een verkeerde inhoud op.
De man had een eigen bedrijf en financiële problemen.

Waarschuwing

De man leverde regelmatig sealbags met geld af bij de bank. Hij gaf op voorhand het bedrag door en stortte vervolgens een lege bag of eentje die gevuld was met een lager bedrag. Vervolgens kreeg hij telkens het opgegeven bedrag op de rekening.
Hij besloot hiervan een truc te maken zodat hij wat kon doen aan zijn geldproblemen. De bank merkte op dat de inhoud niet klopte met de opgave. De Musselkanaalster kreeg een waarschuwing. Toch ging hij door. In april 2020 deed de bank aangifte van oplichting. Er zou op dat moment al ruim 52.500 euro onterecht door de klant zijn geïncasseerd.

Willens en wetens

De officier van justitie vond dat hier geen sprake meer kon zijn van vergissingen. De man heeft willens en wetens de bank misleid. De aanklager hield rekening met het bijna blanco strafblad van de man. Hij noemde de oplichting niet van het zwaardere soort en eiste een werkstraf van 120 uur.
De bank heeft tijdens de rechtszaak geen geld teruggeëist. Mogelijk wordt dit op een andere wijze afgehandeld, zei de officier van justitie. De rechter vond niet bewezen dat de bank voor tienduizenden euro's is opgelicht. 'Ik zie meer bewijs voor zo'n 5000 euro', zei ze. Ook vond ze het positief dat de man zijn bedrijf heeft ingeruild voor een vaste baan. Daarom kreeg hij uiteindelijk een werkstraf van 100 uur.