Celstraf voor Pekelder na zwendel met telefoons en simkaarten

Een mobiele telefoon
Een mobiele telefoon © Pexels.com
Voor oplichting van een telecombedrijf en witwassen is een 55-jarige man uit Nieuwe Pekela veroordeeld tot acht maanden cel. De helft hiervan is voorwaardelijk.
De rechter wijkt af van de eis van de officier van justitie, die twaalf maanden cel wilde. De rechter vindt dat de man een stok achter de deur moet krijgen om hem uit de criminaliteit te houden.

Woning doorzocht door de politie

De provider deed eind januari aangifte van fraude. Er werden op grote schaal abonnementen afgesloten en simkaarten besteld. Een groot deel werd besteld via het computeradres van de 55-jarige man. Er werd gebruikgemaakt van verschillende namen. De woning werd op 10 februari doorzocht en de agenten vonden lege telefoondoosjes en simkaarten en diverse contracten van telefoonabonnementen. De telefoons waren doorverkocht.

Telefoons gebruikt voor WhatsApp-fraude

De man verdiende op deze manier wat bij. Hij vond dit allemaal niet kwalijk: 'De telefoons zijn toch gratis bij een abonnement?', zei hij eerder tegen de rechter. Een deel van de verkochte simkaarten werd gebruikt voor WhatsApp-fraude. Maar hiermee had hij niets te maken, zei hij. Dit werd hem overigens ook niet verweten. De rechter verweet de man wel dat hij een sturende en leidende rol had in deze fraudezaak. Hij maakte gebruik van de gegevens van anderen, die hiervoor een vergoeding kregen.

Schadeclaim niet toegekend door de rechter

Hij handelde volgens de rechter louter uit geldelijk gewin en bekommerde zich allerminst over de grote schade die hij hierdoor veroorzaakte. De man liet op zitting niet het achterste van de tong zien en speelde liever de barmhartige Samaritaan. Het telecombedrijf diende een schadeclaim in van ruim 13.000 euro. Maar die was volgens de rechter niet voldoende onderbouwd. Het bedrijf kan via de burgerlijke rechter de schade op de man verhalen.