FC-historie in cijfers: 2001-2011, Jans-tijdperk en gang naar Euroborg

Vijftig jaar bestaat FC Groningen komende week. Daarom kijken we de komende dagen terug. Hoe presteerde de FC en wat waren opvallende feiten uit die periode? Vandaag kijken we naar het vierde decennium van de club: 2001-2011
Want deze periode is misschien wel te kenmerken als de Ron Jans-periode. Vanaf 22 oktober 2002 tot 30 juni 2010 stond hij aan het roer. Van de 309 wedstrijden die hij langs de lijn stond, coachte hij er 127 naar een overwinning. Een winstpercentage van ruim 41 procent.

Bijna Champions League

Een paar seizoenen lang bungelde de Trots van het Noorden ergens onderaan in de ranglijsten van de Eredivisie, nadat de club in 2000 promoveerde. Jans wist van de club een stabiele middenmoter te maken, met onder meer een vijfde plek in ‘05/’06 tot gevolg. In de play-offs speelde Groningen zelfs om een ticket in de voorrondes van de Champions League. In de eerste ronde scoorde Groningen, in de Euroborg, drie keer tegen AZ, maar moest in de negentigste minuut toch ook een gevaarlijke tegengoal incasseren.
Uit in Alkmaar stond AZ tot de 60e minuut met 2-0 voor, wat zou betekenen dat de FC zou verliezen en ‘slechts’ tot de UEFA-cup zou worden veroordeeld. Totdat Danny Buis een uitdoelpunt maakte. Daardoor kon de FC zich opmaken voor de finale van de play-off, tegen Ajax.
In de heenwedstrijd won Ajax met 2-0. In de terugwedstrijd leek de FC ook op 2-0 winst - en daarmee een verlenging - af te stevenen, maar helaas. Wesley Sneijder maakte een goal in de 88e minuut. Groningen ging definitief níet naar de Champions League. Wellicht dat Buijs hierdoor gefrustreerd was, want hij kreeg, samen met Ajacied Bouhkari, in de 90e minuut direct rood.
Het hoofdtoernooi van de UEFA Cup haalde de FC overigens ook niet, omdat het in de voorronde van de UEFA Cup van Partizan Belgrado verloor. Een seizoen later werden ook voorrondes gespeeld, wat ze een seizoen later ook niet lukte. Het Italiaanse Fiorentina was te sterk in een strafschoppenserie.

Van Oosterparkstadion naar Euroborg

Toch hebben clubs het in die tijd niet makkelijk als ze uit naar Groningen moeten. Want de FC ondergaat in 2006 een van de belangrijkste veranderingen in haar vijftigjarig bestaan: de verhuizing van het Oosterparkstadion naar de Euroborg, die al snel de bijnaam ‘de Groene Hel’ krijgt.
Lees verder onder de grafiek
Het is de vraag of die bijnaam terecht is. Speelde de FC in haar vijftigjarig bestaan beter in de Euroborg dan in het Oosterparkstadion?
Heel sec beschouwd: nee. Want als je alle 971 thuiswedstrijden van de FC analyseert, dan valt op dat de winstpercentage in het Oosterparkstadion en de Euroborg nagenoeg gelijk is: zo’n 51 procent.
Maar daar valt wel een kanttekening bij te zetten. Want alle Eerste Divisie-wedstrijden speelde de FC in het Oosterparkstadion. De club won op dat niveau meer, omdat het algehele kwaliteitslevel van de competitie lager ligt.
Vergelijk je alleen de thuiswedstrijden in de Eredivisie met elkaar, dan zie je dat het winstpercentage in de Euroborg wél hoger ligt: zo’n 43 procent in het Oosterpark stadion, tegen nét iets meer dan zo’n 51 procent in de Euroborg.
Lees verder onder de grafiek
Eind 2014 publiceerde Sikkom een artikel met als kop: 'Van Groene Hel naar stille betonbak'. Daarin wordt beschreven hoe de voetbalbeleving in de Euroborg door de jaren heen steeds minder is geworden, door ontwikkelingen bij en tussen verschillende supportersgroepen. Hoe dat in de cijfers is terug te zien, lees je woensdag, waarin we het vijfde en tot nu toe laatste decennium onder de loep nemen.
Omdat de FC deze week vijftig jaar bestaat, blikt RTV Noord deze dagen vijf keer terug op het verleden van de club. Op basis van statistieken van fcgstats.nl gaat RTV Noord steeds een decennium bij langs. Woensdag, op de dag dat de FC écht 50 jaar is, sluiten we af met de periode 2011-2021.