Politiemedewerker speelde onder één hoedje met leveranciers

Er werden onder meer camera's besteld
Er werden onder meer camera's besteld © ANP
Een oud-medewerker van de politie Groningen is voor corruptie veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur. De man heeft een schikkingsvoorstel van het Openbaar Ministerie geaccepteerd en hoeft daarom niet voor de rechter te verschijnen.
Dit bleek maandag tijdens een strafzitting tegen twee medeverdachten in deze zaak. Zij leverden apparatuur voor projecten waarvan de corrupte medewerker de coördinator was.

Gedetacheerd

De man was gedetacheerd en werd ingezet in het Team Technisch Toezicht voor cameratoezicht in de binnenstad in Groningen. Hij kreeg ook projecten in zijn beheer voor politie en de gemeente in Assen en Leeuwarden. Een bedrijf in videosystemen voor de beveiligingsbranche werd zijn vaste leverancier.

Argwaan

Het onderzoek tegen deze politiemedewerker begon in juni 2017, toen een nieuwe leidinggevende argwaan kreeg. Het viel haar op dat er op de afdeling dure goederen lagen, waarvan de herkomst vaag was. Ze vroeg de projectleider om opheldering, maar die kon haar geen verklaring geven.

Drones en camera's

Tijdens het onderzoek werden de administratie en communicatie van de projectleider en toeleverancier doorgespit. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) liet de oud-medewerker via het bedrijf in Eindhoven goederen - zoals drones en camera's - naar zijn privéadres sturen, of hij haalde die op. Als tegenprestatie kreeg het bedrijf meerdere opdrachten gegund, stelt het OM.

Verduistering

De oud-politiemedewerker accepteert de werkstraf en is hiermee veroordeeld voor verduistering in dienstbetrekking en ambt schending. Het OM stelde ook aan het bedrijf, de eigenaar en een medewerker een schikking voor. Die gingen hier niet op in, waardoor zij nu wel voor de rechter staan.

Omkoping en oplichting

De zaak wordt maandag voor een groot deel door de rechtbank in Groningen behandeld. Op donderdag 24 juni staat een tweede zitting gepland. Het OM verwijt de ondernemers valsheid in geschrifte, het omkopen van een ambtenaar en oplichting.