Fierljepvereniging in Grijpskerk zoekt leden, Roel (9) durft het aan

De ljeppers oefenen tijdens de beginnerstraining eerst op het droge.
De ljeppers oefenen tijdens de beginnerstraining eerst op het droge. © Niels Timmerman/RTV Noord
Fierljepvereniging Grijpskerk moet als enige Groningse club opboksen tegen de vijf Friese afdelingen. De club kan wel wat aanwas gebruiken en zoekt daarom nieuw talent.
‘Klimmen, klimmen, klimmen, en los!’ Roel (9) uit Sebaldeburen rent over de schans en springt op volle snelheid in de stok. Hij klautert omhoog, maar heeft net te weinig vaart. Voordat hij achterover valt en op de schans belandt, laat de fierljepper op aanwijzing van zijn trainer los. Met een plons komt hij in het water terecht.
Zo gaat het fierljeppen eraan toe:
Wie wil fierljeppen?
Roel doet samen met zijn vrienden Matthijs (10) en Twan (10) uit Oldekerk mee aan de beginnerstraining van fierljepvereniging Grijpskerk. De club is naarstig op zoek naar nieuwe leden. Kinderen kunnen elke woensdagavond aansluiten bij de jeugdtraining om te kijken of het wat voor hen is.

Fietsband om de enkel

De training begint met een rondje door het park. Vervolgens binden de ljeppers een oude fietsband om hun enkels. Die dient voor extra grip. Ze klimmen beurtelings in de drie lange palen op het terrein om de techniek bij te schaven en armspieren te kweken.
Na wat kleine sprongen in het zand volgt het echte werk op de oefenschans van 4,5 meter. ‘Vooral als je daar staat, voordat je springt, is het spannend’, zegt Matthijs. ‘Maar als je rent is dat gevoel weg.’ Wat er zo leuk aan is? ‘Die spanning geeft een kick.’
Soms haal je het net niet
Femke Rispens- fierljeptrainer
Trainer Femke Rispens (17) uit Niehove, Nederlands kampioen van 2019 bij de meisjes, legt uit dat er een logische opbouw in de training zit. ‘We kijken eerst op het droge of je het kán halen op de schans.’ En kom je toch in het water terecht? Dan is dat helemaal niet erg.

Goede sprong

‘Dan zit je eigenlijk heel dicht tegen een goede sprong aan’, zegt Rispens. ‘Voordat je over het dode punt komt, heb je tijd om te klimmen. Dat is wat je wil. Soms haal je het dan net niet.’
Fierljepvereniging Grijpskerk zit als enige Groningse club in de Friese competitie. De club telt negen fierljeppers: vier jeugdleden en vijf senioren. Als het aan het bestuur ligt, groeit dat aantal de komende tijd flink door de beginnerstrainingen.
Roel, Matthijs en Twan zijn na twee trainingen al overtuigd. En wedstrijden springen tegen Friese clubs? Dat lijkt ze prachtig. Misschien komt het volgende grote fierljeptalent dus wel uit Niekerk of Sebaldeburen.