Provincie blij met snelle komst gaswet ondanks felle discussie

Een gaswinningslocatie
Een gaswinningslocatie © ANP
Het Groninger provinciebestuur wil net als minister Stef Blok (VVD) van Economische Zaken dat de Tijdelijke Wet Groningen zo snel mogelijk in werking treedt.
Daarmee scharen Groninger bestuurders zich achter een omstreden besluit van de minister.

Woede

De kwestie gaat om een besluit van Blok???s voorganger Bas van ???t Wout, die momenteel ziek thuis zit vanwege een burn-out. Van ???t Wout schreef in mei aan de Tweede Kamer dat hij twee amendementen (een wijziging van een wetsontwerp) van de gaswet die zijn aangenomen door de Kamer, niet wil uitvoeren.
Dit tot woede van de Tweede Kamer. Want een minister kan amendementen niet zomaar naast zich neerleggen, anders dan bij moties. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden wees het besluit van het ministerie dan ook resoluut af.

Huisregels

???De minister heeft niets te maken met de huisregels van de Tweede Kamer. De Kamer heeft als lichaam besloten en dan maken amendementen onderdeel uit van het wetsvoorstel. Hij heeft met die uitkomst te dealen???, zei hij eerder tegen RTV Noord.
Wat hij nu doet kan niet
Wim Voermans - hoogleraar staatsrecht
De minister heeft volgens Voermans twee opties: ???het wetsvoorstel intrekken of aan het einde van de rit zeggen dat hij het wetsvoorstel zoals gewijzigd niet bekrachtigt, maar wat hij nu doet kan niet.???
De tweede amendementen zijn van SP-Kamerlid Sandra Beckerman, en zijn door de Kamer aangenomen. De een gaat over juridische bijstand en financieel advies voor gasgedupeerden. Daarover zegt de minister: 'Het kent geen financi??le begrenzing waardoor het financieel onuitvoerbaar is.???
Het andere voorstel gaat over de versterking en brengt volgens Van 't Wout de uitvoering van de versterkingsoperatie in gevaar. Met dat voorstel krijgen bewoners meer regie over de versterking van hun huis.
Het kabinet voelt zich gesterkt in dit besluit, omdat het CDA per ongeluk voor een van beide voorstellen hebben gestemd, waardoor er een meerderheid in de Kamer ontstond.

Vertraging voorkomen

Ondanks de opgelaaide discussie over macht en tegenmacht in Den Haag en de woede van de Kamer schaart het Groninger provinciebestuur zich nu achter het ministerie. Gedeputeerde Henk Staghouwer schrijft namens het Versterkingsoverleg Groningen, waar bevingsgemeenten met elkaar overleggen, dat elke vertraging van de nieuwe wet ???voorkomen moet worden???.
???De beide amendementen zien niet op de fundamenten van de wet en daarom kunnen wij ons vinden in uw voornemen om de wet in werking te laten treden en later aan te passen aan de hand van de amendementen???, schrijft Staghouwer.
De Tijdelijke Wet Groningen ligt inmiddels in de Eerste Kamer. Minister Blok heeft de Kamer wel beloofd zich neer te leggen bij wat de Eerste Kamer besluit, als die ???zwaarwegende bezwaren hebben tegen de voorgestelde route???.