Instellingen

50 jaar FC Groningen: De beste keeper die FC Groningen nooit heeft gehad

De beste keeper die FC Groningen nooit heeft gehad
De beste keeper die FC Groningen nooit heeft gehad © Nationaal Archief (bewerkt)
Het is een bijzondere week voor de Groningse voetbalhistorie. Woensdag viert FC Groningen haar vijftigste verjaardag, maar deze dag herdenken we wat er vlak voor de oprichting van de club gebeurde. GVAV-keeper Tonny van Leeuwen kwam om het leven bij een tragisch auto-ongeluk.
Woensdag is het voor iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt feest, maar voordat er wordt gevierd, is het tijd om te eren. Daarom kun je hier kijken naar de documentaire 'Tonny, held van Groningen' die RTV Noord op 12 november 2004 uitzond.
Van Leeuwen reed in de vroege ochtend van 15 juni 1971 terug naar zijn woonplaats Peize vanuit Rotterdam. Daar had hij een prijs gekregen omdat hij de minst gepasseerde keeper van de competitie was. Bij Meppel raakte hij op de verkeerde weghelft terecht en botste hij frontaal op een vrachtwagen. In de kracht van zijn leven, 28 jaar jong, en op slag dood. Zijn vrouw Gerie overleefde het ongeluk. Tonny liet drie kinderen na.
Mooi en symbolisch is dat het standbeeld van Van Leeuwen voor het FC-stadion na bijna zeven jaar gezelschap krijgt van een standbeeld van Martin Koeman. Het is een cadeau van de jarige club voor de supporters. En zo gidsen twee clubiconen die vroeger ploeggenoten waren, 'hun' FC Groningen naar de volgende vijftig jaar.
'50 jaar FC Groningen' live op RTV Noord

Zonen Erwin en Ronald Koeman zullen het beeld van Martin Koeman woensdagavond onthullen in een speciale tv-uitzending op RTV Noord: '50 jaar FC Groningen'. De uitzending begint om 19.00 uur. Met allerlei gasten wordt teruggeblikt op vijf decennia Groningse voetbalgeschiedenis. Zo zullen behalve de broers Koeman onder anderen Jan van Dijk, Mark-Jan Fledderus, Walter Waalderbos en Martin Drent te zien zijn.